E-learning en bootvluchtelingen

Marc Crolla mailde me vandaag de vertaling van een artikel uit het Spaanse El Pais. Het artikel gaat over een e-learning initiatief van de European Training Foundation (ETF). Dit Europese bureau voor onderwijs en werkgelegenheid in ontwikkelingslanden heeft Meda-ETE gelanceerd om jonge Noord-Afrikaanse werklozen aan een beroepsopleiding te helpen.

Met behulp van deze opleiding zouden jongeren in staat zijn hun eigen banen te creëren, schrijft El Pais. Veel van deze werkloze jongeren zoeken nu hun geluk in Europa. Onder barre omstandigheden steken zij de Middellandse Zee over om vervolgens in Europa in het illegale circuit te verdwijnen. Een goede opleiding zou preventief kunnen werken, veronderstelt de ETF. Het artikel rept ook over een succesvolle groep Syrische jongeren die via e-learning modeontwerper zijn geworden, en nu een succesvolle onderneming runnen.

Een artikel als dit roept bij mij vooral ook vragen en twijfels op. Uiteraard is een beroepsopleiding een belangrijke randvoorwaarde voor maatschappelijk succes. Hier, en ook in de Maghreb-landen. Maar de problematiek van bootvluchtelingen is volgens mij veel complexer. Deze vluchtelingen zijn vaak afkomstig uit landen als Senegal of Mauretanië. Ik vraag me af of dit een groep is die je met e-learning bereikt (hebben ze wel de beschikking over internet?). Bovendien gaat het de landen, waar de hedendaagse bootvluchtelingen oorspronkelijk vandaan, economisch zo slecht dat ik me afvraag of een beroepsopleiding soelaas biedt aan de jongeren die deze stap zetten. Het lijkt er overigens op dat El Pais de link legt tussen Meda-ETE en bootvluchtelingen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Bootvluchteling of niet:…. GEFELICITEERD!!!!!!!
    Ik had eigenlijk vandaag een plaatje willen maken van jou als Edupunker, als cadeautje, maar dat was zo’n grote, tijdsinvesterende, make-over, dat ik het maar bewaar voor een later moment 😉
    En ja… dat ik dit weet, is de schuld van Hyves. Je hele netwerk daaro weet ervan, van je verjaardag. Ook straks als je vijftig wordt.
    Geniet van je dag!
    Groet,
    Moniek Verhaaren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *