Ik besteed regelmatig aandacht aan Massive Open Online Courses, met name via bloemlezingen. Er wordt namelijk wel erg veel over geschreven. Wil je via één publicatie 'bijgepraat' worden over MOOC's, dan raad ik je aan Inge de Waard's een e-book 'MOOC YourSelf' aan te schaffen.
Inge (ook bekend als blogger Ignatia) gaat hierin onder meer in op de geschiedenis van MOOC's, op het verschil tussen xMOOC's en cMOOC's, op verschillende MOOC-initiatieven, op voordelen en beperkingen, op het zelf opzetten van een MOOC en op de relatie met verschillende didactische aanpakken.
Een erg bruikbaar handboek, als je het mij vraagt. Het boek bevat achtergronden en praktische handreikingen. Inge gaat overigens niet op alle facetten even diep in. Zij stelt bijvoorbeeld dat een facilitator van een MOOC met alle deelnemers contact moet opnemen om hen gemotiveerd te houden. Dat zou mooi zijn, maar in mijn ogen onmogelijk als je te maken hebt met duizenden deelnemers. Je kunt contact deels wel automatiseren, maar dan is het de vraag of dat het beoogde effect heeft (uitval voorkomen).
Maar overall is haar boek erg volledig. Ik vind vooral haal 'globale' oriëntatie sterk (rekening houden met verschillende culturen en contexten), net als de relatie die zij legt met didactiek.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Hartelijk dank om het boek te lezen en te vermelden Wilfred!
Graag gedaan!