Duolingo is leuk voor beginners, maar beperkt voor gevorderden

Zijn applicaties als Duolingo, die veel gebruik maken van AI, de toekomst van het taalonderwijs? Niet echt, als je drie taalexperts van de Radboud Universiteit mag geloven. Zij concluderen dat Duolingo een prima hulpmiddel is om kennis te maken met een nieuwe taal. Deze app schiet echter tekort als het gaat om het bereiken van een gevorderd niveau.

Duolingo
Photo by ilgmyzin on Unsplash

Duolingo’s sterke punten hebben te maken met laagdrempeligheid en speelse karakter. De app biedt een gevarieerd aanbod van taken die alle taalaspecten – lezen, luisteren, spreken en schrijven – behandelen. Dit maakt Duolingo volgens deze experts tot een nuttige tool voor beginners die een basisgevoel voor een nieuwe taal willen ontwikkelen, bijvoorbeeld ter voorbereiding op een vakantie.

De drie experts wijzen echter op belangrijke tekortkomingen. De grammaticale uitleg is beperkt en gebruikers krijgen weinig inzicht in de context waarin woorden gebruikt moeten worden. Bovendien leert de app soms regionale taalvarianten die niet overal toepasbaar zijn. Zo richt het Spaans in Duolingo zich op Zuid-Amerikaanse varianten, waardoor lerenden belangrijke aspecten van het Europese Spaans missen.

Voor een grondige taalbeheersing is Duolingo alleen niet voldoende. De experts schatten dat gebruikers met de app hooguit een A2-niveau kunnen bereiken. Om een taal echt vloeiend te beheersen, zijn aanvullende methoden noodzakelijk. Een formele taalcursus of verblijf in het land waar de taal gesproken wordt, blijven volgens de experts de meest effectieve manieren om een taal te leren.

De taalexperts hebben ook enkele verbeteringen voor Duolingo. Meer grammaticale uitleg zou de app krachtiger maken, evenals oefeningen die lerenden uitdagen hun kennis in praktijksituaties toe te passen. Daarnaast benadrukken de drie experts het belang van een gevarieerde aanpak bij het leren van een taal. Behalve Duolingo te gebruiken, kunnen lerenden hun taalvaardigheden verbeteren door naar series te kijken, muziek te luisteren en de radio te volgen in de doeltaal.

Mijn opmerkingen

Het zijn vooral AI-adepten die hooggespannen verwachtingen hebben van educatieve applicaties zoals Duolingo. Mooi om eens een reflectie te lezen van experts op het gebied van vreemde taalverwerving. Duolingo is dus eigenlijk vooral een waardevolle eerste stap als je een nieuwe taal wilt leren. Als je echter een meer gevorderde taalvaardigheid wilt ontwikkelen, is deze toepassing slechts één onderdeel van een breder leertraject. Dagelijkse blootstelling aan de taal via verschillende bronnen en methoden is daarbij van groot belang.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *