Digitale habitus vraagt om het Indie web

Dankzij ons dagelijks gebruik van ICT creëren we een digitale habitus. Om dat op een bewuste en vrije manier te kunnen doen, zou internet opnieuw gedecentraliseerd moeten worden.

Power To The People
Afbeelding: j4p4n

Mooie blog van Steve Wheeler. Op basis van het werk van de Franse filosoof Pierre Bourdieu introduceert hij het begrip ‘digitale habitus’. Dit kun je omschrijven als het proces waarbij onze dagelijkse, digitale activiteiten, zoals het gebruik van mobiele technologie en sociale media, onze waarden en verwachtingen vormen en structureren. De digitale habitus construeert daarmee ook cultureel kapitaal.

Steve vraagt zich daarbij af of het digitale spoor, onze digitale representatie, op een accurate manier een deel van ons echte leven vertegenwoordigt. Vroeger, voordat technologie ons dagelijks leven doordesemde, beschikten we niet over een digitale representatie.

Hij legt daarbij het verband met thema’s als cyberpesten, ‘sexting’, illegaal hacken en ‘trolling’, maar ook met het positief co-creëren van content of het vormen van netwerken en gemeenschappen. Steve stelt eveneens:

Might the digital habitus explain a significant interruption of that age-old transmission process? Exactly how the use of digital media might influence the emergence of new social identities and the acquisition of digital literacies is a subject in need of deeper exploration.

Ik denk inderdaad dat er zo iets als een ‘digitale habitus’ bestaat. Hoe we ons gedragen binnen games of binnen sociale netwerken representeert een deel van ons dagelijkse ‘zijn’. Een ‘trol’ is vermoedelijk ook in het echte leven een vervelend persoon.

Het is m.i. in ieder geval van belang dat we op een bewuste en vrije manier kunnen doen.

In dat verband is de ‘Indie Web beweging‘ van belang. Audrey Watters noemt dit één van de belangrijke trends op dit moment. Deze beweging is voortgekomen uit het verzet tegen de commercialisering van het internet (the Corporate Web). Het internet zou weer een gedecentraliseerd platform moeten zijn waar mensen vrij zijn om te communiceren, te creëren en te innoveren.

Het Corporate Web is er volgens haar helaas in gelaagd om belangrijke functionaliteiten zoals ‘zoeken’ en ’social’ te monopoliseren (inclusief de onderliggende infrastructuur. Tim Berners-Lee heeft er daarom voor gepleit om het internet opnieuw te decentraliseren.

Dat is volgens Watters exact waar de Indie Web beweging voor pleit. Die beweging gaat er vanuit dat het individu eigenaar blijft van de content die h/zij creëert, dat individuen beter verbonden zijn en dat de individuele gebruiker ‘in control’ is.

Dit sluit m.i. ook aan op de argumenten voor een persoonlijke leeromgeving, of het pleidooi van Howard Rheingold voor het beheren van een WordPress-installatie. Ik zie ook paralellen met de kritiek op het verkeerd gebruiken van data binnen het onderwijs.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *