Het artikel Mini laptops a hit with schools moet Willem Karssenberg als muziek in de oren klinken. Een paar dagen geleden schreef ik dat mini-notebooks (ultraportals of subnotebooks) volgens mij op korte termijn niet snel op grote schaal in het onderwijs gebruikt zullen worden. Willem vond mij veel te terughoudend en reageerde onder andere:
Overigens ken ik al 3 grote onderwijsinstellingen die nu al tientallen subnotebooks besteld hebben. Eén AOC spreekt zelfs over “een vrachtwagen vol”!
Ik mag in dit stadium nog geen namen noemen, maar neem van mij aan dat het veel sneller gaat dan jij in je bericht formuleert. Je vraagt naar de situatie over 5 jaar? Kijk wat er gebeurt na de zomervakantie!!!
Het artikel Mini laptops a hit with schools is in lijn met Willem’s reactie. Deze bijdrage maakt melding van de opmars van mini-notebooks in het Amerikaanse onderwijs. Door de betrekkelijk lage kosten wordt het mogelijk dat elke leerling de beschikking krijgt over een computer (en dat blijken ze dus one-to-one computing te noemen). De auteur geeft hierbij ook aan dat mini-notebooks lerenden beter in staat stellen om deze tools in combinatie met boeken te gebruiken. Een laptop neemt op een bureau namelijk meer plek in beslag. Er wordt overigens ook aangegeven dat de ene mini-notebook geschikter is dan de ander. En die geschiktheid heeft dan te maken met de grootte van het scherm, het toetsenbord en de aanwezigheid van een harde schijf. Overigens is deze geschikter geachte mini-notebook (van HP) ook een stuk duurder dan de anderen.
Mini laptops a hit with schools gaat ook beknopt in op ervaringen met een pilot, waar gebruik is gemaakt van deze ultraportals. De docenten waren positief over het gebruik van subnotebooks in het onderwijs. Wel noemde men een aantal tekortkomingen, die overigens overeen komen met knelpunten die bij laptops in het onderwijs naar voren komen: een beperkte batterijduur, onvoldoende stroomvoorzieningen in de klas, behoefte aan professionalisering van docenten en lerenden, moeizaame draadloze internetverbindingen en weinig online leerstof.
Moet ik nu terugkomen op mijn terughoudendheid? Ach, we zullen zien. Er zijn wel meer technologieën een snelle opmars in het onderwijs toegedicht. En één zwaluw maakt nog geen zomer. Maar boeiend is het wel.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Nee, niet terugkomen op je terughoudendheid alsjeblieft. Dan kunnen anderen na een jaar ook eens zeggen dat je geen gelijk had… 🙂
Overigens, Die kleine HP kost nog geen € 400!