Waardoor kenmerken open modellen zich, en wat zijn de belangrijkste voordelen? In welke branches worden open modellen al toegepast? En betekent gratis ook dat je niet meer kunt verdienen aan ‘open modellen’?
Aan het einde van het vorige jaar heeft Paul Stacy een nuttige bijdrage geschreven over ‘open modellen’. Hij beschrijft daarin onder meer de fasen van acceptatie van open modellen (van awareness tot brede adoptie), en hij geeft voorbeelden van deze modellen.
Enkele belangrijke wetenswaardigheden uit zijn bijdrage zijn:
- Publieke financiering moet leiden tot publiek beschikbare goederen.
- Open modellen maximaliseren disseminatie, economische efficiency en sociale impact. Dat zijn dus de belangrijkste voordelen.
- Open modellen worden in de private sector toegepast op het gebied van foto’s, muziek, boeken/handleidingen, video, software en data.
- Open modellen ontwikkelen zich van single use case naar meervoudige gebruikerscases.
- Open analytics is een belangrijk element van open education. Data komen daarbij vrij beschikbaar voor analyses zodat ook sprake is van continue transparantie. Dit is volgens mij een belangrijk uitgangspunt, mits privacy kan worden gewaarborgd. Op dit moment is learning analytics echter allesbehalve ‘open’.
- Open modellen zijn gebaseerd op drie bouwstenen. In de eerste plaats zorgt het digitale karakter voor overvloed, in plaats van schaarste. Daardoor kunnen artefacten tegen zeer lage kosten worden opgeslagen, vermenigvuldigd en gedistribueerd.
Scarcity in the digital realm is almost always artificially created.
Op de tweede plaats zijn de digitale artefacten gratis, terwijl de ontwikkelaar wel eigenaar blijft. Het gratis karakter bevordert toepassing en adoptie op schaalgrootte. Dit impliceert niet dat alles rondom bijvoorbeeld een toepassing gratis is. Je betaalt bijvoorbeeld voor extra’s.
Op de derde plaats mogen derden open artefacten veranderen, geheel of gedeeltelijk gebruiken of hergebruiken, verbeteren, aanpassen of vertalen.Open adds additional value by permitting change and participation in the act of creation.
Je geeft volgens Stacey dus de controle over het artefact op, waarbij je de gebruikers benadert als ‘co-creators’.
New open models are not so much based on a “I know what is best” command and control strategy as a collectively we know what is best egalitarian approach.
Voor veel organisaties is het een uitdaging om services te ontwikkelen waarmee men inkomsten kan verdienen, zodat open modellen gefinancierd kunnen worden.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Privacy, bestaat dat nog dan? Wanneer we het niet zo ver doorvoeren als in “de Cirkel” dan lijkt me dit toch al een bijna gepasseerd station, toch?
Ik weet niet waar je op doelt met “de Cirkel”, maar ik vind privacy zeker geen bijna gepasseerd station! Waarom zou dat een gepasseerd station zijn?
De Cirkel is een boek van Dave Eggers, moet je echt lezen!
Zie: http://www.pinkbullets.nl/2013/11/boekenclub/boekrecensie-de-cirkel-dave-eggers-een-must-read-voor-iedereen-met-een-internetaansluiting-7633
Privacy is mi een gepasseerd station, alleen doen we net of het nog bestaat, toch? NSA, Merkel, Google Analytics, GPS, etc.
Dank voor de leestip. Ik mag echter hopen dat we never nooit gedwongen worden om alles over ons zelf in de openbaarheid te gooien. Ik ben ook tegen een defaitistische houding in dezen.
Ik ook hoor, des te meer noodzaak te bespreken, wel vanuit een realistische context. Ik zou nu zelfs al eel de stelling willen ponoren dat we te ver zijn door geschoten, dat er te veel ” schimmig” gebeurd, dus toegelaten of gedoogd wordt.