‘Calculating Empires‘ van Kate Crawford en Vladan Joler is een grootschalige en fraaie visualisatie van onderzoek naar de wijze waarop technische en sociale structuren zich in de loop van vijf eeuwen hebben ontwikkeld. Zoals de auteurs het formuleren: In order to have a future, we must first confront our past.
De site heet voluit: Calculating Empires. A Genealogy of Technology and Power Since 1500. Kate Crawford en Vladan Joler illustreren hoe technologie en macht zich samen hebben ontwikkeld sinds 1500. Hedendaagse technologische systemen zijn volgens hen steeds ingewikkelder en minder doorzichtig geworden, terwijl sociale instellingen zoals scholen en gevangenissen veranderen in data-industrieën die alles vastleggen en analyseren.
Het onderzoek richt zich op vier hoofdthema’s: communicatie, computation, classificatie en controle. De onderzoekers presenteren deze thema’s in een visuele weergave die de complexe relaties tussen technologische ontwikkelingen en sociale machtsstructuren laat zien.
De geschiedenis van communicatie wordt gevolgd vanaf de boekdrukkunst tot aan moderne satellieten. Deze technologische vooruitgang speelde een belangrijke rol in de verspreiding van informatie en de opbouw van wereldwijde netwerken. De berekening en verwerking van data wordt gevolgd vanaf vroege rekenmethoden tot moderne AI-modellen en datacenters. De verzamelde data komt terecht in archieven, bij datahandelaren en in AI-trainingssets.
Crawford en Joler laten zien hoe classificatiesystemen, zoals tijdmeting en onderwijs, sociale normen en waarden bepalen. Onderwijs wordt niet alleen gezien als kennisoverdracht, maar ook als systeem dat maatschappelijke verhoudingen vormgeeft. Er is bijvoorbeeld aandacht voor de rol van onderwijs bij het vormen van naties, voor de industrialisatie van onderwijs en voor de ontwikkeling van formeel, non-formeel en informeel leren. Het werk belicht ook hoe ideeën over emoties, intelligentie en het menselijk lichaam door de tijd heen zijn ingedeeld.
De relatie tussen kolonialisme en technologische macht staat centraal. Vanaf de 16e eeuw vormden Europese handelsroutes en maritieme technologieën de basis voor de annexatie van gebieden en de onderdrukking van inheemse volkeren. De boekdrukkunst veranderde de controle over kennis, terwijl wetenschappelijke instrumenten de systematische privatisering van natuurlijke hulpbronnen mogelijk maakten. Deze koloniale machtsstructuren zijn nog steeds zichtbaar in de huidige technologie-industrie, waar machtsconcentratie en controle over informatienetwerken de verhoudingen bepalen.
Het project onderzoekt ook hoe controle zich uitstrekt over fysieke en theoretische ruimten, van landsgrenzen tot de ruimte buiten onze planeet. Dit gebeurt door middel van kaarten, architectuur en surveillancetechnologieën. Crawford en Joler waarschuwen dat vereenvoudiging van complexe systemen leidt tot oppervlakkig begrip van machtsdynamiek.
Calculating Empires onderzoekt hoe hedendaagse technologieën voortkomen uit historische systemen van macht en kennis. Via een visuele stamboom worden deze verbanden in kaart gebracht. Het project nodigt uit tot reflectie over deze patronen om zo alternatieve toekomstperspectieven te kunnen ontwikkelen.
Het bestuderen van deze visualisering vraagt overigens best wat tijd. Het schema bevat heel veel informatie. Wel wordt duidelijk dat maatschappelijke ontwikkelingen veel facetten hebben. Het overzicht is zeker knap gemaakt. Door de opzet kun je er lange tijd in dwalen.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie