De bibliotheek binnen de informatiesamenleving

Is een bibliotheek een instituut uit de vorige eeuw? Niet als je de bijdrage Beyond books: In the Information Age, libraries refuse to be left behind van Charity Vogel leest.

Vogel geeft een impressie van de Western New York libraries, waar je onder meer onder het genot van een café latte audio boeken kunt downloaden en via Twitter attent gemaakt wordt op literaire bijeenkomsten. Draadloos internet is overal en in meer dan de helft van de ruimtes mag je praten. De auteur omschrijft een bibliotheek als een "information commons" waar studenten binnen komen met een opdracht, en naar buiten gaan met een kant en klaar project of werkstuk. Ook worden bibliotheken meer en meer ingericht als werkplaatsen waar je kunt samenwerken.

Het artikel laat zien dan moderne bibliotheken veel veelzijdiger zijn dan voorheen. Zij proberen meer tegemoet te komen aan behoeften van studenten, ook van degenen die eigenlijk liever niet naar een bibliotheek komen.
In feite lijkt deze eigentijdse bibliotheek steeds meer op een moderne onderwijsinstelling.

Niet iedereen staat daar overigens op te wachten, zo laat deze bijdrage ook zien. Tegenstanders vrezen bijvoorbeeld 'verplatting' van het aanbod, als bibliotheken meer inspelen op vragen van studenten die normaal gesproken niet naar deze instelling toe komen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *