In Balancing act: can screens really get kids moving? onderzoekt Trent Davis de invloed van digitale technologie op de fysieke ontwikkeling van jonge kinderen. Hij geeft onder meer tips die helpen voorkomen dat een ‘strijd’ ontstaat tussen digitale technologie en ‘fysieke geletterdheid’.
Naarmate tablets, smartboards en educatieve apps steeds vaker worden gebruikt in het onderwijs, ontstaat er discussie over de effecten op -wat genoemd wordt- de ‘fysieke geletterdheid’ van kinderen.
Davis wijst erop dat de relatie tussen digitale technologie en fysieke ontwikkeling complex is. Onderzoek laat zien dat effectief gebruik van digitale technologie de ontwikkeling van geletterdheid en rekenvaardigheid kan ondersteunen. Tegelijkertijd leidt toenemende schermtijd tot minder beweging. Dit kan de ontwikkeling van belangrijke motorische vaardigheden belemmeren.
In deze bijdrage wordt het begrip ‘fysieke geletterdheid’ geïntroduceerd. Daarbij gaat het volgens de Australische Sportcommissie om meer dan alleen motorische vaardigheden. Het gaat ook om zelfvertrouwen, motivatie en het vermogen om een leven lang deel te nemen aan fysieke activiteiten. De vroege kinderjaren zijn volgens de auteur een ideale periode om dit te stimuleren, aangezien actief spel de basis legt voor een gezonde levensstijl.
Davis schrijft dat te veel schermtijd schadelijk kan zijn, maar dat er ook aanwijzingen zijn dat digitale technologie de fysieke ontwikkeling kan ondersteunen wanneer deze technologie creatief wordt ingezet. Bewegingsgerichte games, zoals die met augmented reality of exergaming, bevorderen dat jongeren bewegen terwijl ze met technologie bezig zijn. Apps die activiteiten zoals dans of yoga promoten, kunnen volgens de auteur leuke fysieke uitdagingen combineren met de aantrekkelijke aspecten van digitaal spel.
In zijn bijdrage geeft Trent Davis praktische tips voor docenten en ouders:
- Integreer actief digitaal spel door technologische hulpmiddelen te kiezen die beweging aanmoedigen, zoals interactieve whiteboards voor dansactiviteiten.
- Beperk schermtijd volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie om te voorkomen dat het fysieke activiteit vervangt.
- Combineer technologie met buitenspel, bijvoorbeeld door natuurverkennings-apps te gebruiken bij buitenactiviteiten.
- Betrek als docent ouders door gezamenlijk schermtijd te stimuleren. Dit leidt tot een gedeelde ervaring die beweging en betekenisvolle interacties bevordert.
- Geef prioriteit aan ongestructureerd buitenspel, omdat dit jongeren mogelijkheden biedt om motorische vaardigheden te ontwikkelen.
Davis benadrukt dat de relatie tussen digitale technologie en fysieke geletterdheid geen strijd hoeft te zijn. Bij doordacht gebruik kunnen digitale hulpmiddelen fysiek spel aanvullen en de algemene ontwikkeling van jongeren ondersteunen. Het gaat volgens hem om het vinden van evenwicht, waarbij technologie het leren verrijkt zonder de behoefte aan fysieke activiteit te overschaduwen.
De auteur concludeert dat door technologie te integreren die beweging bevordert en duidelijke grenzen te stellen aan schermtijd, docenten en ouders jongeren kunnen helpen om zich zowel in de digitale als in de fysieke wereld te ontwikkelen. Het onderzoek van Davis wil docenten en ouders de kennis bieden die ze nodig hebben om weloverwogen beslissingen te nemen over het integreren van technologie terwijl ze actief spel bevorderen.
Mijn opmerkingen
Onderzoek laat zien dat Nederlandse jongeren steeds minder bewegen dan de aanbevolen 60 minuten fysieke activiteit per dag. Dit draagt bij aan overgewicht en aan minder goede motorische vaardigheden. Verder weten we dat bewegen ook van belang is voor de cognitieve ontwikkeling. Trent Davis zoekt een oplossing hiervoor in het gebruik van digitale technologie ten behoeve van fysieke geletterdheid. Davis zoekt de nuance en probeert een balans te vinden. Ik vind dat prijzenswaardig.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie