Campagne voeren voor 22 november

Mijn weblog krijgt de laatste tijd steeds meer bezoekers. Opvallend is dat veel bezoekers hier via Google komen als zij opzoek gaan naar stemadviezen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Laat ik daarom deze doelgroep maar eens proberen te bedienen. Afgelopen zaterdag heb ik op straat voor GroenLinks campagne gevoerd voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Het leukste vind ik de gesprekjes met links zwevende kiezers. Enkele voorlopige conclusies:

       

  • Veel linkse kiezers vinden vooral de SP en GroenLinks erg op elkaar lijken. Terwijl er toch behoorlijke verschillen zijn. Zo gaf een Servische man aan op de SP te zullen stemmen. Toen ik hem vroeg of hij tegen het hebben van een dubbele nationaliteit is, antwoordde hij sterk ontkennend. Hij had immers zelf twee nationaliteiten. Welnu: de SP wil daar een eind aanmaken. Ook twee studentes gaven aan te twijfelen tussen Marijnissen en Halsema. We kwamen te spreken over de verhouding tussen terrorismebestrijding en privacy. GroenLinks vindt het bestrijden van terrorisme belangrijk, maar wel zonder dat dit gepaard gaat met aantasting van burgerrechten. De SP lijkt privacybescherming ondergeschikt aan terrorismebestrijding te vinden. Mijn gesprekspartners neigden meer naar GroenLinks.
  •    

  • Nogal wat linkse kiezers hebben een eenzijdig beeld van de GroenLinkse plannen op sociaal terrein. Een aantal mensen bleef ook na discussie op het standpunt staan dat de verzorgingsstaat vooral verdedigd moest worden. Anderen waren duidelijk positiever geworden. Maar dit blijft een lastig verhaal in tijden waarin vooral soundbites lijken te regeren.
  •    

  • Veel links zwevende kiezers zijn erg verbaasd over het herstel van Balkenende. Ruim een half jaar geleden leek ’tout’ Nederland zich te schamen voor zijn gestuntel. Hebben Nederlandse kiezers alleen een korte termijn geheugen? Laten Nederlandse kiezers zich echt vooral leiden door economische groei?
  •    

  • Betrekkelijk weinig gesprekspartners overwogen een "stem op de premier". En terecht. Niet alleen vanwege het geklungel van windvaan Wouter. Maar ook omdat een kabinet PvdA-CDA net zo zouteloos zal worden als een kabinet CDA-PvdA. Laat Bos maar beter z’n best doen om CDA kiezers te verleiden in plaats van GroenLinks leeg te eten.
  •    

  • Een aantal kiezers was op zoek naar een papieren versie van het verkiezingsprogramma, ondanks dat zij gebruik maakten van Internet (en op Internet zeer veel informatie te vinden is over allerlei partijen).

Tip: lees ook eens deze bijdrage van Kathalijne Buitenweg. Aan de hand van de Kiescompas maakt zij duidelijk dat de PvdA en de SP wel héél erg op elkaar zijn gaan lijken. GroenLinks is vooral progressiever, veranderingsgezinder, dan de socialistische con-cullega’s.

Persoonlijk ben ik trouwens erg benieuwd naar de invloed van Internet op het uiteindelijke keuzegedrag van kiezers. Beïnvloeden de traditionele media (krant, TV) vooral het keuzegedrag? Zo ja: dan hebben CDA, PvdA, SP en VVD een voorsprong. Is dat niet het geval, dan kan de uitslag op 22 november nog verrassender uitpakken. Trouwens: toen ik jaren geleden webmaster van GroenLinks was, zag je een explosie aan hits tot vijf minuten voor het sluiten van de stembureaus. Ook vraag ik me af of "the long tail" ook voor de invloed van politieke partijen op Internet geldt: een beperkt aantal ‘politieke’ websites heeft veel bezoekers, maar al die bloggers die over politiek schrijven hebben samen meer bezoekers dan het beperkte aantal goed bezochte politieke sites (en dus meer invloed?).

De volgende bijdragen gaan weer over (t)e-learning.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

6 reacties

  1. Dag Wilfred,
    Lees ik nu goed dat het niet eenvoudig was om uit te leggen waarom versoepeling van ontslagrecht goed is voor de bescherming van werknemers? Of waren er toch mensen die dan begrijpen wat je bedoelt?
    Succes met de campagne.
    groeten,
    Noël

  2. Ik sta altijd open voor argumenten. We hebben voor de zomer een speciale ALV gewijd aan dit onderwerp, maar daar was jij niet aanwezig om het aan mij uit te leggen. Dus als je het alsnog wilt doen: graag.

  3. Tja Noël. Ik kan niet overal bij zijn. Maar ik ga er graag eens een keer het gesprek met je over aan. Ik redeneer daarbij vooral ook vanuit de non-profit hoel waar ik heb mee gemaakt (en ook van anderen gehoord) hoe moeilijk het is om onvoldoende functionerende personeelsleden te ontslaan. En hoe zonde het is om jonge, veelbelovende, medewerkers met tijdelijke contracten bij reorganisaties binnen te houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *