Steve Wheeler is een discussie gestart over de zin van het modereren van weblogs. Ik herken zijn beweegredenen. Het zijn onder meer ook de mijne. Ik vraag me hierbij wel eens af of het wel noodzakelijk is, gezien het karakter van mijn weblog.
Steve Wheeler modereert zijn weblog om twee redenen:
- Hij wil commentatoren weren die agressief-provocerende berichten plaatsen, die vaak niets met de blogposts of commentaren te maken hebben. Deze mensen willen anderen graag emotioneel kwetsen.
- Hij wil spam niet toestaan. Weblogs worden vaak bestookt met automatisch gegenereerde reacties.
Ik herken deze redenen. Ik modereer zelf ook, en zal dat ook blijven doen. Niet dat ik veel ongepaste reacties krijg. In de ruim 8,5 jaar dat ik blog heb ik een stuk of vier reacties gekregen die ik als ongepast heb betiteld, en heb geweerd. Daarbij ging het om personen die meestal met een nepnaam mijzelf of anderen grof benaderden. Op een totaal van 5047 reacties is dat echter een te verwaarlozen aantal.
Dat heeft uiteraard te maken met het thema en de doelgroep die dit thema aanspreekt. Als ik voornamelijk over politiek of voetbal zou bloggen, zou ik vermoedelijk veel meer ongepast commentaar krijgen. De keuze ‘wel of niet modereren’ wordt wat mij betreft dan ook beïnvloed door het karakter van de weblog.
Ik heb ook veel last van spam. De Aksimet-plugin van WordPress houdt wekelijks tientallen spam-berichten tegen. Ik check deze lijst wekelijks. Heel af en toe zit er een serieuze reactie bij die ik dan alsnog toe laat. Maar je zou kunnen stellen dat ik vanwege spam niet hoef te modereren. Mijn blogsoftware doet het werk.
Ik modereer dus in feite voor het geval dat. Voorkomen is beter dan genezen. Ik modereer niet om ‘in control‘ te zijn over de discussies op deze blog. Want ik plaats ook opvattingen waar ik het volstrekt niet eens mee ben.
Maar ik heb gemerkt dat modereren in andere gevallen handig is:
- Het komt voor dat bezoekers een bericht per abuis twee keer plaatsen. Ik verwijder dan één bericht.
- Soms plaatsen bezoekers een reactie terwijl zij mij persoonlijk willen benaderen (maar het contactformulier niet gebruiken of mijn e-mailadres niet kunnen vinden). Deze berichten publiceer ik ook niet.
- Het is één keer voorgekomen dat een bezoeker mij heeft verzocht een commentaar niet te plaatsen. Daar geef ik dan gehoor aan.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie