Bite-sized video’s en hun gebruik voor leren, opleiden en onderwijs

Het laatste decennium maken we in toenemende mate gebruik van online video’s. Een belangrijke trend op dit gebied zijn de hele korte video’s die bijvoorbeeld via TikTok worden gepubliceerd. In deze bijdrage verken ik de waarde van video’s van maximaal zestig seconden voor leren, opleiden en onderwijs.

OU-collega Kees Pannekeet attendeerde mij deze week op het rapport “Bite-sized” Videos have a $193 Billion Economic Footprint (pdf) van de Boston Consulting Group (BCG).
BCG beschrijft hierin dat zeer korte video’s een ware rage zijn, en illustreert dat ook met cijfers.

Einde 2020 keken wereldwijd meer dan 2,2 miljard mensen regelmatig videoclips van 60 seconden korter. Elke 24 uur maken en delen gebruikers 612 miljoen korte video’s. Per dag besteden kijkers in totaal 74 miljard minuten aan korte video’s, voornamelijk via de smartphone.

BCG heeft onderzoek gedaan naar de economische en sociale impact van deze zeer korte video’s. Zij hebben een economisch model ontwikkeld waarmee zij financiële output en effecten voor werkgelegenheid kunnen beoordelen, en waarmee zij de sociale impact kunnen evalueren. Daar wil ik verder niet op ingaan.

Ik wil hun rapport wel gebruiken om te verkennen wat de mogelijke invloed van deze ‘bite-sized video’s’ op het gebied van leren, opleiden en onderwijs zal zijn.

Werkgelegenheid

Er ontstaat nieuwe werkgelegenheid. Vooral de creatieve industrie zal hier volgens het BCG-rapport gevolgen van ondervinden. Het ontwikkelen en publiceren van zeer korte en zeer aantrekkelijke video’s vraagt om specifieke kennis en vaardigheden. Dit kan gevolgen hebben voor de inhoud van bepaalde media-opleidingen, maar ook van marketingopleidingen (BCG vermeldt de opkomst van short video marketeers).

Vaardigheden ontwikkelen

Door het maken van deze korte video’s ontwikkel je ook bepaalde vaardigheden (creatieve vaardigheden, digitale vaardigheden).

Instrueren en demonstreren

Bit-sized video’s worden volgens BCG vooral gebruikt voor vermaak en om bepaalde momenten vast te leggen over reizen, huisdieren en koken. Deze korte video’s zijn waarschijnlijk niet geschikt voor het leren van complexe kennis en vaardigheden, of voor het vertellen van verhalen. Ik vermoed dat bijvoorbeeld maar weinig mensen in staat zijn om binnen 60 seconden uit heb leggen hoe het activeren van voorkennis werkt.
Je kunt echter wel bepaalde procedures en handelingen door middel van een korte video instrueren en demonstreren. In het BCG-rapport wordt het voorbeeld gegeven van handen wassen om COVID-19 te voorkomen. Bit-sized video’s kunnen daarmee bijvoorbeeld ook worden gebruikt voor werkplekleren.

Gebruik korte video’s voor het bevorderen van betrokkenheid

In vergelijking met tekst kun je via video bepaalde gevoelens beter uitdrukken. Video’s hebben o.a. daardoor een meer persoonlijk en authentiek karakter. Je kunt korte video’s gebruiken voor het doen van mededelingen, voor berichten die lerenden een hart onder de riem steken of om bijvoorbeeld terug te blikken op een online discussie. Hierdoor kunnen bite-sized video’s een positieve invloed hebben op stemming van lerenden. Amusante inhoud, hetgeen je vooral ziet bij deze korte video’s, doet mensen volgens de auteurs van het rapport van nature glimlachen.

Gebruik korte video’s voor het geven van feedback

Bite-sized video’s kunnen ook worden gebruikt om beknopte feedback te geven op uitwerkingen van opdrachten of gemaakte oefeningen. Als je gebruik maakt van screencast-software dan kun je bovendien aanwijzingen geven in de betreffende uitwerking, door bijvoorbeeld een passage te markeren.

Laat lerenden bite-sized video’s maken

Je kunt lerenden bijvoorbeeld vragen een samenvatting te maken van zestig seconden van een artikel dat zij hebben gelezen of van een discussie die zij hebben bijgewoond. Ook kunnen zij via korte video’s feedback aan anderen geven, of zelfs instructies maken.
Het maken van deze video’s moedigen volgens de auteurs van het BCG-rapport authenticiteit aan. Zij geven gebruikers de vrijheid om zichzelf te zijn. Deze video’s hoeven niet volmaakt te zijn. Het authentieke karakter kan juist zelfvertrouwen bevorderen en een gevoel van optimisme stimuleren.

Je hoeft overigens geen platforms als TikTok of SnapChat te gebruiken voor educatieve bite-sized video’s. Je beschikt vaak binnen leermanagement systemen ook over mogelijkheden om korte video’s op te nemen en te publiceren. Deze systemen kun je veelal ook via je smartphone gebruiken.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *