Bijzondere toepassingen van AI

De afgelopen tijd heb ik weer verschillende bijdragen gelezen over het gebruik van artificiële, kunstmatige, intelligentie (AI). Deze blogpost vat twee bijzondere toepassingen samen, plus een bijdrage over ethiek en AI.

Teksten analyseren

Wired besteedt aandacht aan GPT-Neo van EleutherAI. Dit is een nieuwe en open source versie van GPT-3, een krachtig taalalgoritme dat in 2020 is uitgebracht door OpenAI. Met behulp van deze AI-toepassing op het gebied van natural language programming ben je in staat om opvallend samenhangende artikelen in het Engels te schrijven, op basis van een tekstopdracht. Het open source karakter van dit initiatief maakt AI meer toegankelijk.

De betreffende AI-toepassing wordt onder meer gebruikt om literaire kritiek te ontginnen op basis van inzichten in beroemde teksten. Dit omvat het trainen van een algoritme om te voorspellen welke delen van een boek zoals Jane Eyre in een bepaalde bespreking zullen worden geciteerd.

Computer kracht is hierbij ‘een dingetje’. De computerkracht die nodig is voor geavanceerde AI-projecten schijnt tussen 2012 en 2018 ongeveer 300.000 keer zo groot geworden te zijn.

Het Eleuther-project heeft veel aandacht geschonken aan zorgvuldige gegevensverzameling (filtering, diverse en betrouwbare bronnen). Zij hebben de tekortkomingen en bias gedocumenteerd.

Herken de hond

Het schijnt dat veel mensen gelukkig worden als ze een hond zien. Je hebt echter niet de hele dag de tijd om achter het raam te zitten en te kijken of een hond voorbij komt. Ryder Damen heeft daarom de ‘Dog Detector‘ gemaakt.

Hij heeft webcam verbonden met een Rasperi Pi-computer. Met behulp van YOLOv3 analyseert de webcam of er een hond voorbij komt. YOLOv3 is een machine-learning detectiemodel dat is geprogrammeerd om verschillende objecten te herkennen (mensen, auto’s, honden, etcetera).

Via een megafoon krijgt Damen een signaal als er een hond voorbij komt. Als Damen niet thuis is, dan gebruikt hij deze installatie om voorbijgangers toe te roepen dat ze een geweldige hond hebben.

Bizar? Best wel. Zitten hier haken en ogen aan wat betreft privacy? Zeker.

(Tekst gaat onder de video verder)

Vertrouwen centraal

Volgens consultancyfirma Deloitte worstelen leidinggevenden vaak met ethische beslissingen over het ontwerp en gebruik van AI. Deloitte verwacht dat er mondiale AI-regelgeving zal komen ten aanzien van ethiek. Het Deloitte AI Institute wil tot die tijd helpen met ethiek en AI. Daarom heeft men een AI raamwerk ontwikkeld waarbinnen vertrouwen centraal staat. Verder bestaat het raamwerk uit zes dimensies:

  1. Eerlijk en onbevooroordeeld.
  2. Transparant en uitlegbaar.
  3. Verantwoordelijk en controleerbaar.
  4. Robuust en betrouwbaar.
  5. Respectvol van privacy.
  6. Veilig en betrouwbaar.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *