Beter en meer efficiënt werken door dagelijks met AI te werken

In The AI Mindset Shift: How I Use AI Every Day illustreert Hailly Griffis hoe je, door samen te werken met generatieve AI, beter kunt werken en taken in minder tijd kunt uitvoeren.

Hier is de afbeelding van ChatGPT vermomd als typemachine, die content genereert in een gezellige, vintage studeerkamer.

De integratie van AI-tools in het dagelijkse werk leidt volgens Griffis tot aanzienlijk betere prestaties. Zij refereert daarbij aan  onderzoek van de Harvard Business School. Consultants die AI gebruiken voltooien 12,2% meer taken, werken 25,1% sneller en leveren werk van 40% hogere kwaliteit dan hun collega’s die geen AI gebruiken.

Het effectief benutten van AI vereist echter een belangrijke verschuiving in denken en werkwijze. De auteur beschrijft haar persoonlijke evolutie van incidenteel naar structureel AI-gebruik, waarbij Claude van Anthropic (80%) en ChatGPT (20%) de voornaamste tools zijn. Deze verandering is niet zozeer gebaseerd op specifieke prompts, maar op een nieuwe benadering waarbij AI fungeert als ‘partner’ bij het denken. Dat betekent dat ‘AI’ vooral als collaboratieve partner in denkprocessen wordt gebruikt, en niet alleen voor het genereren van content. Griffis illustreert dit met een persoonlijk voorbeeld waarin een collega haar content-strategie fundamenteel veranderde door de focus te verleggen van output naar resultaten. Deze ervaring vormde de basis voor haar huidige aanpak bij hert gebruik van generatieve AI: Claude en ChatGPT fungeren als kritische gesprekspartner die helpt bij het heroverwegen van aannames en strategieën.

Voor optimale resultaten met AI adviseert de auteur een drieledige aanpak:

  1. Het delen van uitgebreide context en alle relevante overwegingen.
  2. Het vragen naar aanvullende informatie die AI nodig heeft voor gedegen advies.
  3. Het expliciet uitnodigen van AI om als coach op te treden en het denken kritisch te analyseren.

Deze aanpak blijkt volgens de auteur bijzonder effectief bij het doorbreken van een ‘writer’s block‘ en andere vormen van stagnatie van het werk. In plaats van voor een niet-beschreven document te gaan zitten, kun je direct met AI in gesprek gaan over het project. Soms leidt alleen al het expliciet maken van de uitdaging tot nieuwe inzichten, en anders biedt de input een startpunt voor verdere ontwikkeling.

De verandering naar effectief AI-gebruik vergt volgens Griffis tijd en aanpassing, maar de resultaten zijn significant. Professionals die AI gestructureerd integreren in hun werkprocessen, krijgen er volgens haar effectief een permanente coach bij die hen helpt hun werk naar een hoger niveau te tillen. Deze benadering overstijgt volgens de auteur specifieke werkvelden en is toepasbaar op uiteenlopende professionele uitdagingen, van strategieontwikkeling tot contentcreatie.

Mijn opmerkingen

Ik merk bij mezelf dat ik generatieve AI nog steeds vooral gebruik voor het schrijven van een eerste versie, bijvoorbeeld van een samenvatting, een inhoudsopgave of een memo. Ik gebruik generatieve AI verder ook voor het genereren van ideeën of afbeeldingen. Soms ga ik de dialoog aan. Mijn terughoudenheid heeft vooral te maken met het energieverbruik dat met generatieve AI gepaard gaat. Maar dan nog ervaar ik een aanzienlijke tijdsbesparing. Ook ben ik best tevreden met de resultaten, ook al pas ik de output altijd aan.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *