Het belang van gaming in het onderwijs wordt schromelijk overdreven. Dat stelt Arja Veerman in feite in de column Verspeling van Onderwijs. Arja schrijft dat op menig congres gepleit wordt voor meer gaming in het onderwijs, om zo de aansluiting met de net-generation niet te verliezen. Ook whizzkids willen echter niet de hele dag gamen, stelt Arja terecht. Zij waarschuwt daarom voor de ‘verspeling van het onderwijs’.
Hoe leuk en zinvol gaming ook kan zijn, het groots en meeslepend aan de haal gaan met dit onderwerp is niet de manier om ons onderwijs te verrijken. Los van alle commerciële belangen, is er een serieus risico dat nerveuze opleidingen de werkvorm gaming gaan verwarren met een overkoepelend onderwijsconcept.
Ik ben het wel met Arja eens. Ik kijk genuanceerd-positief naar games. Je kunt games op een goede manier voor leren inzetten (zie één van mijn slides van gisteren), maar sla alsjeblieft niet door. Bovendien kun je met games ook didactisch de plank misslaan. Overigens wordt dat ook op menig congres verteld.
Met dank aan Nikola Pavloff voor de tip.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Helemaal eens. Er zijn maar weinig echt goede games. En wat kost het vervolgens per gehaalde leerdoelstelling? Aan budget, tijd, zweet en tranen?
Aan de andere kant loont het IMHO wel de moeite om de elementen die games zo succesvol maken te gebruiken bij andere leersituaties (bv. de actie die bij de lerende ligt, het aanspreken van emotie door een goed verhaal, de adaptiviteit waardoor flow ontstaat etc.).
Maar laten we onszelf en elkaar niet gek maken. Games zijn geen wondermiddel, net als andere didactische werkvormen moet het met beleid worden ingezet.
Groeten, Marcel
Zoals dat bij elke vernieuwing gaat, heeft het concept ‘games in onderwijs’ tijd nodig om volwassen te worden. Boeken hebben wat dat betreft een paar duizend jaar voorsprong (en toch zijn er nog stapels slechte boeken).
Wat nadrukkelijk mist, is een plek waar men kan zien wat dan die goede games zijn en waarom. Zo kunnen nieuwe ontwikkelingen voortbouwen op proven concepts.
Vanuit eigen ervaring weet ik dat een organisatie als SAGANET de komende tijd deze handschoen zal oppakken.
Nikola