Behoefte aan ‘soft skills’ binnen arbeidsorganisaties neemt toe

De vraag naar ‘soft skills’ binnen arbeidsorganisaties overtreft de vraag naar digitale vaardigheden, ondanks de explosieve groei van AI-gerelateerde banen. Dit is volgens Stefan Scheller de belangrijkste conclusie uit het recente rapport van Cornerstone OnDemand, getiteld SkyHive by Cornerstone Global State of the Skills Economy Report.

DALL-E: een afbeelding van een zwarte vrouwelijke leidinggevende die binnen technologie-rijke werkomgeving op een empathische manier leiding geeft aan een divers samengestelde groep medewerkers.
DALL-E: een afbeelding van een zwarte vrouwelijke leidinggevende die binnen technologie-rijke werkomgeving op een empathische manier leiding geeft aan een divers samengestelde groep medewerkers.

Het rapport beschrijft volgens Scheller  een opmerkelijke toename in vacatures op het gebied van AI in het algemeen, machine learning en generatieve AI, met een stijging van respectievelijk 65% (voor AI en ML) en 411% (voor GenAI) sinds 2019. Ook augmented en virtual reality laten een sterke groei zien van 154%. AI en ML maken wereldwijd iets meer dan 4% van alle vacatures uit, en zijn daarmee koploper in vergelijking met andere terreinen.  De auteurs van de studie hebben gebruik gemaakt van een uitgebreide analyse van meer dan 40 TB aan data uit meer dan 200 landen, waaronder vacatures, cv’s en overheidsgegevens in 11 talen.

Duitsland speelt volgens Scheller een prominente rol op dit terrein. Het land staat op de tweede plaats voor AI/ML-gerelateerde vacatures (2,5%) en op de eerste plaats op het gebied van Generatieve AI (0,67%). Dit vind ik opvallend omdat Duitsland normaliter niet echt voorop loopt als het gaat om digitalisering. Bovendien laat Duitsland een sterke vraag zien naar flexibele werkmodellen, met 21% van de vacatures gericht op thuiswerk. De wereldwijde vraag naar werk op afstand is de afgelopen jaren met 39% gestegen.

Ondanks de toenemende digitalisering blijft de vraag naar soft skills zoals leiderschap, communicatie en emotionele intelligentie dominant. Wereldwijd worden dergelijke vaardigheden twee keer zo gevraagd als digitale vaardigheden, in Europa zelfs 2,9 keer. 32% van de organisaties is specifiek op zoek naar werknemers met sterke soft skills.

Het rapport benadrukt ook het belang van duurzaamheid en diversiteit. Duitsland staat op de derde plaats wat betreft de vraag naar ‘groene’ vaardigheden. Dit wijst volgens Scheller op een groeiend belang van duurzaamheidscompetenties in de arbeidsmarkt.

De studie in opdracht van Cornerstone OnDemand waarschuwt verder voor een groeiende kloof tussen de snelheid waarmee vaardigheden veranderen en het vermogen van organisaties en individuen om zich aan te passen. Dit beperkt het innovatie- en aanpassingsvermogen van bedrijven. Het behoud en de ontwikkeling van soft skills zijn dan van groot belang voor organisaties om concurrerend te blijven.

Volgens Stefan Scheller is het belangrijk om veranderingen op het gebied van in vaardigheden en arbeidsmarkttrends real-time te monitoren. Door historische veranderingen en patronen te combineren met actuele marktgegevens kunnen organisaties beter anticiperen op toekomstige ontwikkelingen op het gebied van bekwaamheden.

Mijn opmerkingen

Het verbaast me op zich niets dat ‘soft skills’ in tijden van AI en digitalisering steeds belangrijker worden gevonden. Werkzaamheden, die een beroep doen op deze bekwaamheden, kunnen immers (vooralsnog?) niet door AI-toepassingen worden overgenomen. Bovendien kennen we al meer dan twintig jaar een trend waarin dit type bekwaamheden aan belang winnen. Denk aan de pleidooien voor de zogenaamde ’21st Century Skills’.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *