Leren op basis van audio biedt volgens onderzoek diverse voordelen voor het onderwijs, en AI-toepassingen kunnen helpen bij het creëren van leermateriaal en feedback op basis van audio. Dat stelt Philippa Hardman in Audio-Based Learning 4.0.
Volgens Hardman wordt leren via audio minder vaak wordt toegepast dan leren via video of tekst. Zij stelt dat onderzoek laat zien dat deze manier de verwerving van kennis en vaardigheden van lerenden kan verbeteren.
Philippa Hardman schrijft onder meer dat het combineren van audio met visuele elementen tot betere leerresultaten leidt dan alleen visueel materiaal. Uit onderzoek van Mousavi, Low en Sweller (1995) blijkt dat deze aanpak het werkgeheugen effectiever benut. Let wel: het gaat hierbij om de combinatie van beeld en geluid (zie ook het werk van Richard Mayer over multimedia principes). Hardman haalt echter ook studies aan die laten zien dat audio-omgevingen het begrip van wiskunde verbeteren en abstracte concepten toegankelijker maken. Ook instrumentale muziek draagt volgens onderzoek bij aan cognitieve vaardigheden en het onthouden van informatie.
Leren op basis van audio verhoogt de betrokkenheid van lerenden, schrijft Hardman. Onderzoek van Dowdle (2005) toont dat leeractiviteiten met audio lerenden beter kunnen activeren dan leren op basis van geschreven tekst. Het gebruik van podcasts verbetert de het onthouden van kennis in zowel online als fysieke leeromgevingen, zo blijkt uit onderzoek van Khechine (2009). Een studie van Tarmawan (2021) laat volgens Hardman zien dat lerenden meer gemotiveerd zijn bij het gebruik van podcasts als leermiddel.
Audio-feedback speelt daarnaast volgens de auteur een belangrijke rol bij meer verdiepend leren. Dit type feedback creëert een persoonlijkere leerervaring door het overbrengen van toon, emotie en nadruk. Studies laten volgens Hardman zien dat lerenden de voorkeur geven aan audio-feedback omdat het toon en emotie beter overbrengt dan geschreven feedback. Voor docenten is het een tijdbesparende methode die de betrokkenheid van lerenden bij feedback verhoogt.
Er zijn volgens haar echter ook aandachtspunten bij leren op basis van audio. Zonder visuele context kan complexe informatie minder goed worden overgebracht. Te veel focus op alleen audio kan de interactie bovendien beperken. Juist door de inhoud actief te verwerken leer je, weten we immers op basis van divers onderzoek. Alleen audio en combinatie met beeld, is veelal onvoldoende. Ook kunnen lerenden moeite hebben met het maken van aantekeningen als ze de audio niet kunnen pauzeren. Graag voeg ik hier aan toe dat de kwaliteit van de inhoud van de gesproken feedback uiteraard ook van invloed is op de effectiviteit, net als de wijze waarop lerenden die feedback daadwerkelijk gebruiken (of juist niet). Daar komt bij dat onderzoeken naar leren op basis van audio vaak binnen specifieke contexten zijn uitgevoerd.
In het tweede deel van haar bijdrage, staat het gebruik van AI-toepassingen voor het genereren van audio centraal. Hardman heeft daar ook zelf enkele experimenten mee uitgevoerd. Volgens haar biedt de ontwikkeling van AI nieuwe mogelijkheden voor leren op basis van audio. Tools als Consensus en STORM geven meer toegang tot onderzoek over het optimaal inzetten van audio. Met AI-tools zoals ElevenLabs, Notebook LM en Google MusicFX kunnen docenten sneller gepersonaliseerde audio-content maken. De drempel om audio-content te ontwikkelen wordt hierdoor een stuk lager. Wel merkt Philippa Hardman terecht op dat de impact van AI-gegenereerde audio op het leerproces nog onduidelijk is. Het onderzoek hiernaar bevindt zich in een pril stadium. We weten bijvoorbeeld nog niet of AI-gegenereerde audio even effectief is als audio die door een mens wordt ingesproken. Afhankelijk van de context zou de sociale acceptatie van AI-gegenereerde audio m.i. weleens geringer kunnen zijn.
Hardman schrijft verder ook dat uit vergelijkend onderzoek naar menselijke en coaching door AI-toepassingen blijkt dat AI net zo effectief kan zijn in het helpen van gebruikers bij het bereiken van hun doelen. Wel missen AI-toepassingen (vooralsnog?) empathie, terwijl dit belangrijk bij leren is. Onderzoek laat ook zien dat AI-coaching schaalbaar en kosteneffectief is, maar (vooralsnog?) moeite heeft om persoonlijke feedback en emotionele ondersteuning te geven.
Zoals zo vaak bij artikelen over AI en leren, concludeert ook Hardman in haar bijdrage dat je expertise op het gebied van leren en instructie moet gebruiken in combinatie met AI. Je hebt begrip nodig over hoe leren en doceren op een goede manier plaatsvindt, en een duidelijke definitie van hoe AI-gegenereerde audio kan worden toegepast voor motivatie en impact van het leren.
Daar komt bij dat het mij niets zou verbazen als ook nu weer de combinatie ‘mens’ en ‘AI-toepassing’ tot de beste resultaten zal leiden.
Mijn bronnen over (generatieve) artificiële intelligentie
Deze pagina bevat al mijn bijdragen over (generatieve) artificiële intelligentie, zoals ChatGPT.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie