AI en leren, opleiden en onderwijs: hoe kun je ervoor zorgen dat je niet achter de feiten aanloopt?

De ontwikkelingen op het gebied van AI voltrekken zich in een hoog tempo, en het einde is bepaald nog niet in zicht. Docenten, opleiders en trainers hebben moeite om bij te blijven als het gaat om de mogelijkheden van deze technologieën voor leren, opleiden en onderwijs. Hoogleraar Andrew Maynard van de Arizona State University reikt in AI In Education: 4 Ways To Avoid Falling Behind The Curve hiervoor vier praktische handvatten aan, die ik nog aanvul.

een gestresste vrouw in een IT-afdeling, omringd door talloze generatieve AI-toepassingen. Laat me weten als je iets wilt aanpassen!Maynard signaleert dat docenten achterlopen bij het gebruik van AI in voor leren, opleiden en onderwijs. Dit komt mede door recente ontwikkelingen zoals DeepSeek en OpenAI’s DeepResearch.

Maynard deelt vier inzichten om docenten te helpen bij het gebruik van AI. Ten eerste adviseert hij om AI in eerste instantie te vergeten en zich te richten op de leerdoelen. Docenten moeten nagaan wat ze willen bereiken en of hun huidige aanpak nog past. Hij gebruikt het voorbeeld van essays: waar het schrijven van goed gestructureerde essays vroeger een nuttig didactisch middeol was, is dat nu mogelijk niet meer altijd het geval.

Ten tweede moeten docenten bepalen welke middelen hun leerdoelen ondersteunen. Bij scheikunde is het bijvoorbeeld niet logisch om lerenden te laten focussen op het schrijven in APA-stijl, omdat het doel is om scheikunde te leren. Bij vakken waar kritisch denken centraal staat, blijft door mensen geschreven werk wel een belangrijk onderdeel van het leerproces.

Ten derde raadt Maynard aan om te experimenteren met AI. Docenten hoeven niet elk nieuw instrument bij te houden, maar door zelf met AI-applicaties te werken leren ze in korte tijd meer dan door het lezen van rapporten.

Tot slot pleit Maynard voor een nieuwe kijk op academische integriteit. Hij erkent dat er momenten zijn waarop docenten niet willen dat lerenden AI gebruiken. Het voorkomen van ongeoorloofd AI-gebruik is echter lastig. In plaats van te straffen, kunnen docenten beter opdrachten ontwikkelen die lerenden stimuleren om gewenst gedrag te vertonen zonder dat straffen nodig is.

Mijn opmerkingen

Maynard focust zich met zijn adviezen op de docent, en niet op de onderwijsorganisatie. Daardoor is het logisch dat hij zich niet richt op bijvoorbeeld het formuleren van richtlijnen op dit gebied. Desondanks mis ik nog een paar tips:

  • Bespreek binnen jouw instelling de noodzaak om samen met lerenden en wellicht andere betrokkenen, zoals ouders/verzorgers, richtlijnen en afspraken te maken over het gebruik van AI-toepassingen voor leren, opleiden en onderwijs. Gebruik hiervoor verschillende beschikbare instrumenten, zoals de AI Assessment Scale van Leon Furze en collega’s of deze aangepaste taxonomie van Bloom.
  • Deel je ervaringen met collega’s en leer van elkaar. Bijvoorbeeld tijdens workshops.
  • Blijf op de hoogte van ontwikkelingen door een select aantal websites (bijvoorbeeld met behulp van een RSS feedreader) en personen te volgen die aandacht besteden aan dit onderwerp. Denk aan The Rundown, The Verge, Phillipa Hardman, Ethan Molick, Stephen Bauschard, etcetera. Of word lid van de Edu-AI Community (al kan het in sommige kanalen behoorlijk ’te keer’ gaan).

Sinds kort heb ik ook de volgende taak aangemaakt binnen ChatGPT, zodat ik wekelijks op de hoogte wordt gebracht van het belangrijkste nieuws. Ik heb nog onvoldoende ervaring om een kwaliteitsoordeel te vellen, al is de eerste indruk positief:

Maak elke maandagochtend om 7 uur (CET) een overzicht met de tien belangrijkste nieuwtjes over ontwikkelingen op het gebied van generatieve AI die de week ervoor zijn verschenen bij Wired, The Verge, AlphaSignal en The Rundown AI. Besteed in totaal maximaal 400 woorden aan dit overzicht. Schrijf in het Nederlands, niveau B2. Vermeld de gebruikte bronnen bij elk nieuwtje.

Mijn bronnen over (generatieve) artificiële intelligentie

Deze pagina bevat al mijn bijdragen over (generatieve) artificiële intelligentie, zoals ChatGPT.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *