AI en blockchain komen samen: mogelijke gevolgen

AI-cryptocurrencies zijn volgens Bernard Marr een nieuwe vorm ‘digitale munt’ die blockchain-technologie combineert met AI-systemen.

Hier is de foto-realistische afbeelding van een AI-cryptocurrency. AI-cryptocurrencies zijn volgens hem digitale tokens met een specifiek doel: het ondersteunen van AI-systemen en -diensten. Anders dan Bitcoin, dat als ‘digitaal geld’ is ontworpen, hebben deze nieuwe cryptocurrencies volgens Marr drie hoofdfuncties:

  1. Ze kunnen gebruikt worden om te betalen voor AI-diensten en -middelen, zoals rekenkracht of toegang tot AI-modellen. Dit gebeurt automatisch via de blockchain, zonder tussenkomst van bedrijven die de transactie faciliteren.
  2. Ze maken gedecentraliseerde AI-netwerken mogelijk. Computers wereldwijd kunnen samenwerken om AI-modellen te trainen en te gebruiken. Mensen of organisaties kunnen hun ongebruikte rekenkracht verhuren aan anderen die het nodig hebben, in ruil voor tokens.
  3. Ze beheren data op een veilige manier. AI-toepassingen hebben veel data nodig, en deze cryptocurrencies kunnen bijhouden wie data bezit, wie het mag gebruiken en zorgen voor een redelijke vergoeding wanneer data wordt gebruikt voor het trainen van AI-systemen.

Voor organisaties betekent dit een mogelijke verandering in hoe ze AI-infrastructuur inzetten en uitbreiden. Ze kunnen kosten besparen door gedecentraliseerde rekenkracht te gebruiken in plaats van te investeren in eigen infrastructuur die soms ongebruikt blijft. De blockchain-technologie zorgt voor goede oplossingen voor databeheer en naleving van regels. Dit is van belang voor gereguleerde sectoren, schrijft Marr.

Marr benoemt verschillende projecten die AI en blockchain combineren. Bittensor maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat organisaties samen AI-modellen ontwikkelen via gedistribueerde netwerken. Worldcoin, opgericht door OpenAI-medeoprichter Sam Altman, gebruikt AI-modellen om online identiteit te verifiëren met biometrische data. NEAR Protocol helpt bij het maken van AI-infrastructuur als gedecentraliseerde toepassingen, terwijl het AIOZ Network is een blockchain-oplossing voor het streamen van data en rekenkracht.

Voor leidinggevenden is het volgens de auteur van belang om te begrijpen hoe deze systemen hun AI-strategieën kunnen beïnvloeden. De verwachting is dat er platforms komen die de controle die bedrijven nodig hebben combineren met de flexibiliteit van gedecentraliseerde systemen. Ook zullen er duidelijkere regels komen voor het gebruik van deze technologieën in gereguleerde sectoren, en meer standaardisatie in hoe deze systemen aansluiten op bestaande bedrijfsinfrastructuur. De combinatie van AI en blockchain biedt volgens Marr mogelijkheden voor efficiëntere en veiligere AI-systemen, ook al zijn er nu nog uitdagingen op het gebied van schaalbaarheid, energieverbruik en regelgeving.

Mijn opmerkingen

Ik heb een aantal redenen om deze bijdrage hier samen te vatten, ook al is de impact op leren en ontwikkelen, opleiden en onderwijs niet direct duidelijk:

  • We zullen in toenemende mate voorbeelden zien van de kracht van het samengaan van AI-technologieën met andere digitale technologieën. Denk aan de combinatie ‘AI-XR’. Dit artikel illustreert de potentie van twee samenvloeiende digitale ’technologieën’.
  • Deze bijdrage laat zien dat de combinatie van deze ’technologieën’ de toegankelijkheid van AI-infrastructuren kan verbeteren. Dit biedt mogelijkheden voor het ontwikkelen van educatieve toepassingen die we nu nog niet kennen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *