Vandaag is het precies 12 jaar geleden dat ik begonnen ben met bloggen. Daarom is het weer tijd voor een jaarlijkse terugblik.
In 2003 was bloggen een relatief recent fenomeen. Ik had al een website, maar wilde aan den lijve ervaren wat de toegevoegde waarde zou zijn van een weblog. Ik ben begonnen met wekelijks te bloggen. Na ongeveer een jaar ben ik praktisch dagelijks gaan bloggen.
Het karakter van mijn blogs is ook veranderd. In het begin ging het vooral om attenderingen van bijvoorbeeld interessante bijdragen en om impressies van congressen. Na een tijdje vond ik attenderingen onvoldoende waarde creëren. Daarom ben ik (met name Engels en Duitstalige) bijdragen van anderen gaan samenvatten, gaan verbinden (waar mogelijk) en van commentaar gaan voorzien.
Ik heb al vaker geschreven over de voordelen van bloggen. Samenvattend zijn voor mij de belangrijkste:
- Een uitstekende manier om bijdragen van anderen te verwerken, en er op te reflecteren. Mijn weblog is nog steeds mijn belangrijkste leermiddel.
- Een archief voor het schrijven van publicaties (zoals het boek over E-learning Trends en de uitgave over social learning), het beantwoorden van vragen en het geven van advies.
- Een middel om kennis met anderen te delen, ook dankzij de koppeling met Twitter, LinkedIn, Facebook en Google Plus, en dankzij automatische e-mail attenderingen en RSS.
- Een middel om te netwerken met mensen met dezelfde belangstelling. Ik heb veel mensen leren kennen dankzij mijn blog.
- Een middel om naamsbekendheid te krijgen. Dit was aanvankelijk absoluut niet een doel op zich. Maar wel een effect dat is opgetreden. Sinds ik op 1 maart jongstleden als zelfstandig adviseur ben begonnen, is het belang hiervan wel groter geworden. Al zal dit geen gevolgen hebben voor de aard van mijn bijdragen.
Tot 19 december 2011 heb ik via Typepad.com geblogd. Sinds die datum gebruik ik een WordPress-installatie via mijn hosting provider Flexwebhosting.
Tot slot wat statistieken.
- Per blog post besteed ik ongeveer 45 minuten tot 1,5 uur.
- Volgens Feedburner is het aantal subscribers op mijn blog tot 2010 gestegen (met een top van 1719 op 25 juni 2010), en daarna gedaald (op 21 oktober 2015 had ik 573 subscribers). Feedburner telt mensen die zich hebben geabonneerd op mijn RSS-feed. Het kan best zijn dat RSS nu minder populair is dan 5 jaar geleden. Toch wijt ik deze daling ook aan de verminderde betrouwbaarheid van Feedburner (de schommelingen zijn erg groot).
- 296 mensen ontvangen dagelijks een mail met geplaatste blog posts. 46 mensen volgen mijn blog via WordPress.
- Bij TypePad heb ik in totaal 658.270 pageviews gehaald (de laatste 30 dagen nog 15 pageviews terwijl daar alleen een oud verhuisbericht staat). Bij WordPress heb ik 501.454 weergaven mogen registreren. In totaal is dus 1.159.724 keer een bericht van mij aangeklikt. Volgens WordPress-statistieken hebben 222.140 bezoekers 501.454 bijdragen bekeken. 81% van de bezoekers komt dit jaar uit Nederland, 9% uit België.
- Inclusief deze bijdrage heb ik 5940 posts geschreven. Tot nu toe zijn 6804 reacties gegeven. De laatste jaren wordt overigens ook meer gebruik gemaakt van het delen van bijdragen via Twitter, Facebook, LinkedIn of Google Plus. Zo is de bijdrage over het verbannen van ICT uit het onderwijs 96 keer getweet en 40 keer gedeeld via Facebook. De bijdrage over Agora Roermond is 53 keer via Facebook gedeeld, en 15 keer getweet. Het aantal reacties is afgenomen. Sinds 19 december 2011 zijn 2291 reacties gegeven.
- In 2012 werden mijn berichten gemiddeld 300 keer per dag aangeklikt. In 2015 is het gemiddelde gestegen tot 431. Er is in de loop der jaren sprake van een gestage groei van het bezoek. Deels heeft dat uiteraard te maken met het toegenomen aantal blog posts.
- Juli en daarna augustus zijn de rustigste maanden. September en januari meestal de maanden waarop mijn blog het drukst wordt bezocht. De maandag is de meest populaire dag, de zaterdag de minst populaire. 11 uur ’s morgens wordt mijn blog relatief het meest bekeken (8% van alle views).
- Zoekmachines, en dan vooral Google, zijn de belangrijkste verwijzers naar mijn blog (het afgelopen jaar 58.216 keer). Twitter staat met 17.725 verwijzingen in de afgelopen 365 dagen op een tweede plaats.
- De drie belangrijkste zoekmachine-termen, die geleid hebben naar mijn blog, zijn “wilfred rubens”, “nadelen sociale media” en “onderwijsvernieuwers”.
- Mijn startpagina is de meest bezochte bijdrage. Daarna volgen: Voor- en nadelen gebruik sociale media door jongeren, Boek E-learning. Trends en ontwikkelingen, De Flipped Classroom: onderwijs en opleiden op z’n kop? en Planten determineren met je mobiele telefoon. Uiteraard maken de meest recente artikelen minder kans om ‘all time’ bovenaan te komen. Opvallend is echter dat de bijdrage over voor- en nadelen van het gebruik van sociale media door jongeren uit 2012 ook het afgelopen jaar -na de homepage- het meest bezocht is. Het afgelopen kwartaal staat deze bijdrage op plaats drie, na de startpagina en de bijdrage ‘Moeten we ICT maar uit het onderwijs verbannen?’.
Al met al heb ik veel baat bij bloggen, en hopelijk jullie als lezers ook. Ik doe het nog steeds met veel plezier. Ik probeer nuances aan te brengen in discussies over het gebruik van ICT voor leren, opleiden en onderwijs. Ik zie veel mogelijkheden, maar ervaar ook dat je de plank flink kunt mis slaan bij verkeerd gebruik. Hopelijk draagt mijn weblog een steentje bij aan het voorkomen van missers en het benutten van kansen.
Soms neem ik me voor om minder tijd te besteden aan bloggen. Maar ik kan het schijnbaar niet laten.
Ik ben overigens nog op zoek naar een goede tool of WordPress-plugin die kan helpen bij het analyseren van de wijze waarop blog posts worden gedeeld via sociale media als Twitter en Facebook. Voor tips houd ik me aanbevolen.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Evolution of a blogger and his pattern of blogging – evolution of the culture of blogging and the platforms/clients used – a fascinating review of twelve years’ period by the champion blogger himself. Years and more – blogs and more!
Thank you for your response. I’m almost embarrassed
Schitterend. Hartelijk dank voor alle goede werken in de afgelopen jaren; ik heb daar veel aan gehad voor mijn beroepspraktijk. Een unieke bron van kennis en ervaring. Ga zo door.
Graag gedaan en dank voor je compliment. Weet je trouwens dat jij degene bent die het meest heeft gereageerd op mijn blog (via de commentaarfunctie)? Mijn dank daarvoor.
No need to be embarrassed – instead a good reason to accept our compliments (Elbert put it in clear Dutch words what I tried to communicate in English). How many veteran bloggers have reviewed their own development as bloggers vis-à-vis the changing social and technical preconditions for blogging? I haven’t seen many – therefore, you have produced a valuable documentation.