Normaliter besteed ik nauwelijks aandacht aan specifieke apps voor leren. Om twee redenen wil ik een uitzondering maken voor de applicatie Padlet.
Padlet heette een aantal jaren geleden nog Wallwisher. Het is een laagdrempelige applicatie waarmee je online prikborden kunt maken. Lerenden kunnen hierop korte berichten, foto’s, video’s en hyperlinks plaatsen. Degene die een muur aanmaakt kan deze ook configureren (zoals privacy instellingen aanpassen of achtergrond en lay out veranderen).
Vanochtend ontving ik de aankondiging dat Padlet nu ook beschikbaar is voor de iPad. Voor scholen die gebruik maken van iPads is Padlet daarmee nog toegankelijker geworden. Dat is de eerste reden dat ik aandacht besteed aan Padlet. Je kunt deze applicatie namelijk heel eenvoudig voor verschillende leeractiviteiten gebruiken. Voorbeelden zijn:
- Kennis maken. Ik gebruik deze tool in combinatie met een zoekmachine om deelnemers aan een workshop informatie over mij te vinden en presenteren. Ik stel me zelf dan niet meer voor.
- Je kunt lerenden een tijdlijn laten maken van een historische gebeurtenis.
- Je kunt met Padlet voorkennis activeren door bijvoorbeeld begrippen rond een bepaald onderwerp te inventariseren of omschrijvingen van definities in kaart te brengen. Ik heb deze tool wel eens gebruikt voor het beantwoorden van de vraag: “Waar denk je aan bij de term ‘leertechnologie’?” of om kenmerken van de didactiek van de eigen opleiding te benoemen.
- Je kunt lerenden voorafgaand aan een college of les vragen laten inventariseren op basis van een te bestuderen tekst of video.
- Je kunt ideeën inventariseren, bijvoorbeeld suggesties voor het excursies.
Padlet had overigens al een Chrome app, en extensies voor verschillende browsers.
De tweede reden om aandacht te besteden aan Padlet is de volgende. Toen ik in iTunes zocht naar Padlet, stuitte ik niet alleen op de applicatie maar ook op verschillende iTunes U-materialen zoals deze instructievideo en de cursus Teaching Digital Literacy With iPad.
Als je binnen iTunes zoekt naar een educatieve applicatie, dan krijg je er veel ondersteunende materialen bij. Klik dus niet alleen op de link van de aanbieder, maar zoek eens breder op de naam van de toepassing.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
3 reacties