Nieuwe technologieën en doorgeslagen liberalisering

Nieuwe technologieën kunnen burgers in staat stellen veel zaken zelf te regelen. Maar ze kunnen ook leiden tot doorgeslagen liberalisering en oneerlijke concurrentie.

Ik vind het fantastisch om te zien hoe je dankzij 3D-printers zelf producten kunt maken, hoe je dankzij sites als LiveMoocha zelfgestuurd kunt leren en hoe je dankzij toepassingen als Booking.com en Vliegtickets.nl zelf, goedkoper, je reis kunt organiseren.

Dat nieuwe technologieën ook tot minder fraaie praktijken kunnen leiden, bewijst het gebruik van Uber en Airbnb.

Uber is de taxi-applicatie waarmee je buiten de gevestigde kaders van de taxiwereld om een taxichauffeur kunt regelen. Nu ben ik geen fan van de taxibranche in de grote steden. Maar ik kan me hun verzet tegen Uber wel voorstellen. Om de misstanden (bijvoorbeeld ten aanzien van service) in de taxibranche tegen te gaan, heeft de overheid jaren geleden een vergunningensysteem in het leven geroepen. Om een vergunning te krijgen, moet je als chauffeur aan bepaalde eisen voldoen. En je moet betalen voor die vergunning.

Uber-chauffeurs hoeven dat niet. Je hebt daarmee geen grip op de eisen waaraan taxichauffeurs moeten voldoen. Nu is dat bezwaar te verhelpen als via onder meer beoordelingen zichtbaar wordt gemaakt of een chauffeur kwaliteit levert of niet. Het feit dat een Uber-chauffeur niet voor een vergunning hoeft te betalen, leidt echter tot oneerlijke concurrentie. Dat zou wat mij betreft aangepakt moeten worden.

Airbnb is de toepassing waarmee individuen kamers beschikbaar kunnen stellen aan toeristen. Toeristen kunnen op die manier de verblijfskosten verlagen omdat zij geen dure hotelkamer hoeven te betalen. Prima, als dat beperkt blijft tot kleinschalige initiatieven (vergelijkbaar met logées). Bovendien maken hier volgens mij vooral mensen gebruik van die normaliter geen hotel kunnen betalen. Of mensen die hierdoor wat vaker een weekend weg gaan.

NRC Handelsblad schrijft vanochtend echter dat pandjesbazen in Amsterdam Airbnb en Booking.com misbruiken door in feite grootschalige hotels te runnen, waarbij zij zich niets aantrekken van regels op het gebied van brandveiligheid en verhuur. Eén vastgoedbedrijf schijnt 803 bedden over 86 appartementen te verhuren. Daar waar hotels aan allerlei regels moeten voldoen, lappen pandjesbazen deze aan hun laars. Ook dat leidt tot oneerlijke concurrentie. Daarom zou dat wat mij betreft ook moeten worden gereguleerd.

Ik heb er geen bezwaren tegen als nieuwe technologie zal leiden tot inkrimping van tussenlagen en overhead. Zelfs als daarmee bepaalde functies gaan verdwijnen. Dat fenomeen is immers van alle tijden. Dankzij vergrijzing en ontgroening zal dit ook steeds minder een probleem zijn.

We moeten echter voorkomen dat nieuwe technologieën doorgeslagen liberalisering faciliteren. Dat zal het verzet tegen nieuwe technologieën m.i. namelijk voeden, en innovatie remmen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *