Social media kunnen leiden tot vernauwing van je blik (#in)

Het internet heeft de hooggespannen verwachtingen niet waargemaakt, als het gaat globalisering van kennis, informatie en media. In feite zijn internetters fictieve cosmopolieten: zij onderhouden vooral contacten met mensen met dezelfde achtergrond en interesses, ook via sociale netwerken. Dat leidt tot veel Bias, en een beperkte blik op de wereld.

Dat stelt Ethan Zuckerman in een recente TED-toespraak (wat is dat toch een fantastisch initiatief.

De BBC schrijft hier onder andere over:


Social networks, (…), made the problem worse with the majority of people sharing information with folk who share their world-view.


Zuckerman laat zien dat de problemen waar we mee te kampen hebben een 'globale' schaal en scope hebben, terwijl mensen als het gaat om het vergaren van informatie over die problemen sterk lokaal georienteerd zijn. Zelfs de online mediaconsumptie is erg lokaal georienteerd. Onze blik op de wereld is dankzij het internet niet breder geworden, maar in feite smaller.

Zuckerman illustreert dat de uitwisseling van verkeer en informatie vooral plaats vindt tussen West-Europa en de VS. In Afrika en Zuid-Amerika bevinden zich vooral "dark spots of attention".

Tim Kastelle verbindt dit met de Echo Chamber (waarin je in feite alleen je eigen 'echo' hoort). Innovaties verbeteren volgens hem als je die kamer 'verlaat'.

Ethan Zuckerman pleit daarom onder andere voor

  • overbruggers (mensen die een brug weten te slaan tussen verschillende werelden),
  • serendipity (strategieën om toevallig achter nieuwe informatie te komen),
  • het opnieuw ontwerpen van systemen zoals het internet en het onderwijs ("rewire systemen")
  • het cultiveren van Xenofilie (voorkeur hebben voor alles wat vreemd is).

Het Westen is inderdaad dominant als het gaat om het gebruik van internet en social media. Uiteraard is 'China' sterk in opkomst als het gaat om het aantal mensen met toegang tot internet. De invloed wereldwijd is echter gering, aangezien weinig andere mensen dan Chinezen, de informatie tot zich kunnen nemen.

Ook herken ik de tendens om vooral oog te hebben voor locale problemen (zie de laatste verkiezingsuitslag in Nederland).

Toch denk ik dat Zuckerman's kritiek minder betrekking heeft op Nederland en Vlaanderen. Internetters in deze landen zijn beter in staat om informatie in andere talen, dan de eigen taal, tot zich te nemen. Ik volg bijvoorbeeld feeds over ICT en leren uit verschillende landen.

Het fenomeen dat je vooral online contact hebt met mensen met wie je op dezelfde golflengte zit, herken ik ook niet helemaal. Dat ligt complexer. Ik twitter bijvoorbeeld met mensen met wie ik de passie voor (t)e-learning deel, maar waarmee ik van mening verschil als het gaat om andere zaken (zoals politiek).

Via D'Arcy Norman.
Zuckerman heeft zijn aantekeningen van de toespraak ook online gepubliceerd.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *