George Siemens heeft zijn informatiemanagement systeem in kaart gebracht. Ik herken er veel in.
Volgens Siemens heeft dit systeem een aantal zwakke kanten:
- Het houdt geen rekening met patronen en trends.
- Veel aspecten zijn handmatig van aard.
Daarom zou ik "View & Ignore" ook vervangen door "Scan, view, ignore & recognize patterns". Ik doe dat vooral met behulp van Twitter en MobileRSS (op mijn iPad) en Google Reader. Mijn eigen referentiekader (waar ben ik mee bezig, wat interesseert me) speelt natuurlijk een belangrijke rol bij het maken van selecties. Ik vind het zelf logisch dat dit handmatige handelingen vereist (stel je voor dat een tool foutloos mijn referentiekader kan interpreteren).
Wat me aan Siemens' systeem onder andere verbaast, is het onderscheid dat hij maakt tussen "revisit & integrate" en "use & decision making". Een nogal arbitrair onderscheid, vind ik.
Wat ik sterk vind, is dat hij laat zien dat informatie zowel via "flow" tot hem komt, als door middel van de "stock" benadering (die hij "intentional" noemt"). Die twee benaderingen worden te vaak tegenover elkaar geplaatst.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Interessant, een persoonlijk informatiemanagement systeem…
Je suggestie voor vervangen lijkt me goed, daar kunnen vervolgens Tools aan toegevoegd worden.
Leg je ‘revisit & integrate’ uit als een doorontwikkeling binnen een bepaalde, reeds bestaande context, dus passend onder de noemer ‘Extension & Extrapolation’ (al hoewel ‘Extrapolation’ weer wat verwarrend werkt in dezen), en ‘use & decision making’ als het contextloos maken bijv. voor de de ontwikkeling van een nieuw concept/theorie, dan is het onderscheid wat mij betreft niet zo arbitrair. Dan zou ik overigens ‘4. Recall & Context’ wel vervangen door ‘4. Distill, Generalize & Concept’.
Ik vind het plaatje overigens niet helemaal in balans. Punten 3 en 4 ‘zweven’ teveel.
@Pascal Marcelis: dank voor je aanvullingen. Tools staan er in, maar nogal verspreid.