Dit weekend is de Oversteek, de nieuwe Nijmeegse stadsbrug, geopend. Toen ik er vanmiddag voor het eerst overheen fietste, realiseerde ik me dat deze prachtige brug mij lang geleden slapeloze nachten heeft bezorgd.
Het was eind 1993. Ik was afdelingsvoorzitter van GroenLinks in Nijmegen. GroenLinks leverde destijds de wethouder van Verkeer in een coalitie van PvdA, GroenLinks, CDA en D66. Jan Wijnia, onze wethouder, had zich hard gemaakt voor een stadsbrug om het verkeer op de singels te ontlasten.
Binnen GroenLinks waren verschillende mensen daar niet blij mee. Zij waren bang dat een extra stadsbrug extra automobiliteit zou aantrekken, en dat de nieuwe brug aangesloten zou worden op de A15.
Eind 1993 boog de afdeling zich tijdens een ledenvergadering over het nieuwe gemeentelijke verkiezingsprogramma. De betreffende vergadering startte op vrijdagavond, en werd op zaterdagochtend voortgezet en afgerond (’s nachts werd gelukkig niet vergaderd). Op vrijdagavond werd het hoofdstuk over verkeer behandeld. Er werd toen nipt een voorstel aangenomen waarin GroenLinks zich uitsprak tegen een nieuwe brug.
Onze wethouder, en onze gemeenteraadsfractie, waren daar zachtsgezegd niet blij mee. Jan kwam daarom ’s zaterdagsochtends met een voorstel dat het besluit van de vrijdagavond terug draaide. Aangezien de samenstelling van de vergadering die ochtend verschilde van de vrijdagavond, werd ook dit voorstel aangenomen.
Dat weekend brak de pleuris uit. Ik had woedende leden aan de lijn. De spanning tussen de fractie (en wethouder) en een deel van de leden was om te snijden. Als voorzitter heb je dan vooral tot taak om de boel bij elkaar te houden. Dat viel niet mee, en koste de nodige energie en hoofdbrekens (wat inderdaad ten koste van de nachtrust ging).
Wat doe je dan als afdelingsvoorzitter? Je neemt contact op het het landelijk bureau. Onze wethouder en fractie hadden formeel het gelijk aan hun zijde, maar wijs was het niet. We hebben toen een aantal betrokkenen om de tafel laten zitten. Daar is toen een compromis uit gekomen. Het compromis ging -als ik me goed herinner- uit van een stadsbrug waarbij aansluiting op snelwegen werd uitgesloten. Dit voorstel is toen tijdens een nieuwe ledenvergadering met grote meerderheid aangenomen.
GroenLinks heeft zich daarna steeds voorstander getoond van een nieuwe stadsbrug, die nu de naam ‘De Oversteek’ draagt. En wat is het een mooie brug geworden.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie