Wat onderscheidt succesvolle vernieuwers?

Creativiteit is belangrijk voor innovatie. Maar creativiteit alleen is onvoldoende voor het realiseren van innovatie. Het komt namelijk vooral ook op de uitvoering aan. Volgens Tomas Chamorro-Premuzic onderscheiden succesvolle vernieuwers zich door vijf kenmerken.

  1. Een opportunistische mindset die helpt lacunes in markten te ontdekken. Succesvolle vernieuwers zijn van nature op zoek naar nieuwe en complexe ervaringen (op meerdere gebieden van hun leven).
  2. Succesvolle vernieuwers hebben een gedegen opleiding en training gevolgd (bijvoorbeeld op het gebied van ondernemerschap). Succesvolle vernieuwers die hun opleiding voortijdig hebben verlaten, vormen uitzonderingen.
  3. Succesvolle vernieuwers zijn proactief en hebben veel doorzettingsvermogen.
  4. Succesvolle vernieuwers beschikken over een gezonde dosis terughoudendheid. Zij zijn over het algemeen voorzichtig en mijden risico's.
  5. Succesvolle vernieuwers beschikken over veel sociaal kapitaal. Zij zijn in staat om connecties en netwerken te gebruiken voor het doorvoeren van innovaties. Innovaties zijn altijd het werk van teams.

Daar komt volgens de auteur bij dat succesvolle vernieuwers over een duidelijke lange termijn visie of missie beschikken. Hij stelt:

innovation leads to growth, but growth hinders innovation… unless innovation is truly ingrained in the organizational culture, which requires an effective vision.

Ideeën maken mensen niet succesvol, succesvolle mensen maken ideeën, concludeert Chamorro-Premuzic.

Ik vind de nadruk op succesvolle vernieuwingen belangrijk. De gezonde dosis terughoudendheid als kenmerk, vind ik opvallend. Ik vraag me af of dat niet vooral geldt voor incrementele innovaties. Wat ik jammer vind, is dat de auteur niet kijkt naar de rol van leren en ontwikkelen tijdens de loopbaan van succesvolle vernieuwers. Gaat het alleen om een gedegen vooropleiding, of om continue professionele ontwikkeling als voorwaarde voor succesvolle vernieuwers?

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *