Google als bemiddelaar van educatieve content (#in)

Er zouden ons wel eens boeiende ontwikkelingen te wachten kunnen staan, als het gaat om onderwijs. En dan doel ik vooral op niet-traditionele partijen die zich met het onderwijs gaan bemoeien. Zo schreef ik vorig jaar (ahum) over uitgever Pearson die universitair onderwijs gaat aanbieden.

Een ander voorbeeld is Google die volgens Bloomberg's Businessweek een soort 'appstore' voor educatieve software gaat beginnen (Apple lijkt volgens dezelfde bijdrage vergelijkbare plannen te hebben). Google richt zich met zijn online applicaties al expliciet op het onderwijs. Hun contacten met het onderwijs zijn uiteraard erg bruikbaar voor het van de grond tillen van een educatieve marktplaats.

"A teacher logs into a Google Apps account and they can access anything in the marketplace," said Birchfield, who is known by colleagues as the "Google guru." "It gives you a one-stop-shop kind of thing where we know we can integrate it and we know where it's all saved."

Het artikel rept al over de eerste commerciële successen.

Een dergelijk concept kan de verhoudingen binnen het onderwijs behoorlijk ontwrichten. Ontwikkelaars krijgen, vergelijk het met Apple's appstore, directe toegang tot gebruikers. Docenten en lerenden hebben meer keuzevrijheid om te beslissen over welke educatieve software zij willen beschikken. De kosten van de applicaties kunnen laag blijven, omdat het marktpotentieel groot is. Een duidelijk voorbeeld van ontwrichtende technologie, dus.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Wilfred, interessante ontwikkeling. Moeten wel eens onderzoeken waarom eerdere pogingen, commercieel en gratis, toch niet gewerkt hebben. Zie het ‘not invented here syndrome’.
    PS. Wil niet direct in het nieuwe jaar de schoolmeester uithangen maar ‘bemiddelaar’ is toch echt met 1 l.

  2. @Werfkracht: misschien heeft dat wel te maken met zaken als een ’tipping point’. Zie de opvattingen van Malcolm Gladwell. Dank voor het wijzen op de taalfout. Is aangepast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *