Portfolio en SOA

Vanmiddag ben ik naar een overleg geweest bij SURFnet. Met een aantal mensen hebben we gebrainstormd over de vraag of we in Nederland wat betreft e-Portfolio´s aan de slag moeten met een service oriented approach (of architecture). Over deze benadering heb ik een tijdje geleden een column geschreven.

Wat mij betreft wordt deze vraag volmondig met een "ja" beantwoord. Volgens mij is dat inderdaad een kant die we sowieso uit moeten, dus ook wat betreft e-Portfolio’s.

Tijdens de sessie bleek dat er geen consensus lijkt te zijn over wat een e-Portfolio is, wat we onder "service oriented approach (of architecture)" verstaan en welke services dan als een soort "nutsvoorziening" centraal aangeboden moeten worden (als faciliteit, niet als een verplicht af te nemen dienst). Wel bleken de aanwezigen het eens over een aantal "nutsvoorzieningen" die centraal aangeboden kunnen worden (zoals authorisatie, een repository en een streaming video server).

Quote van de middag: "Ik hoop dat we na een middag SOA-en weer gezond naar huis gaan".

Boeiende materie, maar we hebben nog een lange weg te gaan.

Wijnand Aalderink was er ook, maar heeft (nog)  niet gepost.
Aanvulling 23 november 2005: Inmiddels wel. Hij stelt onder meer:

Vanuit SURF zal naar verwachting het initiatief komen om een e-framework initatief op te zetten, zoals ook bij JISC al loopt. Daarin is e-portfolio één van de gereedschappen, we hebben dit in de JISC-SURF samenwerking al op de agenda staan.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *