De afgelopen week heb ik eindelijk de gelegenheid gehad om "The World is Flat" van Thomas L. Friedman te lezen. Friedman is een bekend en veel bekroond journalist. Hij heeft een plezierige schrijfstijl. In zijn boek beschrijft Friedman welke factoren leiden tot globalisering in de 21ste eeuw. Diverse key note sprekers halen deze uitgave inmiddels aan als zij over e-learning spreken.
De ontwikkeling van Internettechnologie speekt volgens Friedman een belangrijke rol bij globalisering. Een proces als ‘outsourcing’ en de ‘supply chain’ worden er onder meer door mogelijk gemaakt. Verder gaat Friedman ook in op de eisen die de steeds platter wordende wereld stelt aan de competenties van mensen (creativiteit en passie worden essentieel).
Het hoofdstuk "The Untouchables" vond ik ook bijzonder aardig. Het beschrijft welke mensen "onaantastbaar" zijn voor globalisering. In de eerste plaats zijn dat degenen met unieke talenten, zoals briljante musici en andere kunstenaars. Op de tweede plaats gaat het om werknemers wiens werk sterk locatiegebonden is. Denk aan vuilnismannen of kinderverzorgsters. Hun werk kan niet worden verplaatst.
Veel werknemers in Westerse landen zijn vaak huiverig voor globalisering. Friedman slaat in het eerste deel van zijn boek een bijzonder optimistische toon aan. Zo stelt hij dat ‘outsourcing’ goed is voor landen als India en China (en voor hun werknemers) en dat het Westen altijd wel weer nieuwe werkgelegenheid weet te verzinnen zolang men creatief blijft. Wat betreft creativiteit heeft het westen nog steeds een voorsprong ten opzichte van India of China.
Friedman blijft overigens niet alleen optimistisch. Hij beschrijft ook conservatieve krachten in de VS die het liefst een muur om het hand willen bouwen. Ook geeft hij aan dat Ossama bin Laden cs ook gebruik maken van een steeds platter wordende wereld. Verder heeft Friedman gelukkig ook oog voor die groepen werknemers die geen vruchten plukken van globalisering. Denk aan zeer laag opgeleide arbeiders die in India tegen een hongerloontje westerse schepen met asbest mogen slopen. De Indiase werknemer die van globalisering profiteert is goed opgeleid en werkzaam in de zakelijke dienstverlening of ICT. En dat is bepaald niet de meerderheid. Friedman beschrijft ook de nadelen voor het milieu als landen als India en China net zoveel energie gaan consomeren dan de VS of Europa. Dit gedeelte van zijn boek vond ik overigens mager wat betreft analyse en oplossingsrichting.
Het sprak me erg aan dat Friedman benadrukt dat globalisering alleen kan in combinatie met -hij noemt het anders- een goed uitgeruste verzorgingsstaat in elk land. Mensen moeten over goed onderwijs en een goede gezondheidszorg beschikken, verzekerd zijn en weten dat zij altijd kunnen beschikken over een minimaal niveau van inkomen.
Al met al een goed overzicht van globalisering in de 21ste eeuw.
Ook zinvol om te bekijken:
- Why the World is Flat: Interview van Daniel Pink met Thomas Friedman in Wired
- The World is Flat, van Wikipedia
- Factoren die de wereld volgens Friedman ‘plat’ maken
- Video-opname van een inleiding van Friedman aan de MIT
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie