Technologie: een zegen en zorg

De afsluitende keynote van de achtste editie van de Surf Onderwijsdagen werd gehouden door  Rob Creemers, technologie trendwatcher. Ik had Creemers jaren geleden al eens horen spreken en verwachtte dat hij er een fraai verhaal van zou maken. En die verwachting kwam inderdaad uit.

In hoog tempo en op een amusante manier liet Creemers zien hoe bepalend technologie is voor de manier waarop wij in de toekomst leven. "Het netwerk doet afstanden overbruggen en grensen vervagen". Volgens Creemers is 89% van alle bedrijven in Europa online, al blijven sommige groepen -zoals huisartsen- daarbij vooralsnog achter. Als je denkt dat je wat betreft ICT al veel hebt gezien, hou je dan maar vast. Er zal sprake zijn van ‘personal computing’ en ‘adaptieve technologie’ (technologie die zich als het ware aanpast aan het individu). Ook gaan we meer in digitale realiteiten acteren. Zo spreekt de CEO van IBM nu al zijn voltallige personeel in Second Life toe. Internet wordt -dankzij breedband- hèt medium voor verspreiding van berichten, voor telefonie en voor de distributie van films. Windows Vista wordt de laatste alles-in-een applicatie. Webservices hebben de toekomst. En alles wordt draadloos en mobiel. Bedrijven als Microsoft en Google strijden in deze wereld met name om talent.

Deze ontwikkeling zal leiden tot zaken als globalisering en outsourcing. Elke dienst die via Internet aangeboden kan worden, zál via Internet worden aangeboden. Technologie maakt dat je mondiaal moet denken. Om competitief te blijven, zul je werk moeten uitvoeren dat

  • niemand anders kan doen (maar dan ben je nagenoeg uniek)
  • niemand anders via Internet kan doen (denk aan de thuiszorg of aan de fietsenmaker)
  • jij beter doet dan de ander.

Creemers heeft zich overduidelijk laten inspireren door "The World is Flat" van Thomas Friedman.
Gelukkig had hij ook oog voor de keerzijde van deze ontwikkeling. Terecht stelde hij dat technologie en privacy op een ramkoers liggen. Het wordt steeds makkelijker om mensen 24/7 te monitoren. "Waar ben je dan mee bezig?", zo vroeg Creemers zich af. En verder lopen we ook tegen keiharde milieugrenzen aan. Creemers stelde dat als China en India zich net zo ontwikkelen als de Westerse wereld, natuurlijke bronnen binnen de kortste keren uitgeput zullen zijn en de CO2 uitstoot enorm zal toenemen. Ik verwachtte op dat moment van Creemers een stemadvies voor GroenLinks, maar dat bleef helaas uit. Volgens Creemers heeft namelijk geen enkele politieke partij daar momenteel oog. Helemaal up-to-date is deze trendwatcher dus helaas niet. En helemaal consequent ook niet. Want Creemers ging vervolgens ook heel traditioneel om met filesbestrijden en hij zeurde over verkeersboetes voor net iets te hard rijden.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *