Technologie trends in 2007

Om de een of andere reden is de jaarwisseling hèt moment om terug te blikken en vooruit te kijken op ontwikkelingen. Ook op het gebied van technologie lees deze dagen voorspellingen van trendwatchers. Het valt mij hierbij altijd op dat ontwikkelingen zich niet in één jaar afspelen, maar over een langere periode.

De BBC laat drie "tech veterans" aan het woord in Web users driving change in 2007. Als we deze ‘oudjes’ mogen geloven staat komend jaar ons het volgende te wachten op het gebied van ICT.

  1. Gebruikers en online gemeenschappen blijven centraal staan.
  2. Personalisering zet door, onder meer als het gaat om retail op het web.
  3. De manier waarop software ontwikkeld en gedistribueerd wordt zal veranderen (het ASP-model zet eindelijk door). Traditionele softwareontwikkelaars zullen fuseren of worden overgenomen.
  4. Omdat mobiele telefoons steeds vaker over ingebouwde camera’s beschikken zullen klanten en bedrijven meer via beeldmateriaal gaan communiceren.
  5. Robots en "wireless sensor nets" maken meer deel uit van het dagelijks leven.

In Seven Trends for 2007 besteden Doug Henschen, David Stodder en Penny Crosman heel wat meer woorden aan technologie ontwikkelingen die zij komend jaar verwachten.

Zij benadrukken onder meer het belang om expertise op het gebied van ICT te borgen vóórdat de baby boomers -die over veel expertise beschikken- de arbeidsmarkt verlaten. Volgens de auteurs zijn ontwikkelingen als globalisering, fusies en overnames of outsourcing mogelijk gemaakt met behulp van ICT

but they also are being held back by information silos and inefficient ways of sharing knowledge.

Van e-learning, content management en tools als blogs en wiki’s wordt verwacht dat zij kennis delen beter mogelijk maken.

Een tweede ontwikkeling, die deze auteurs verwachten, is het verbeteren van informatieprocessen binnen arbeidsorganisaties. Dit zou bereikt moeten worden door het aantal applicaties te reduceren èn door de overgebleven applicaties beter met elkaar te integreren. In het artikel wordt ook beschreven dat een service oriented architecture bij moet dragen aan deze integratie van applicaties. Maar tegelijkertijd benadrukken de auteurs dat je er dan niet bent

to understand the full potential of SOA, organizations need to look beyond SOA to what they might build once they have it.

Een opvallende, derde, ontwikkeling die zij signaleren is dat de wet van Moore nu al tegen zijn grenzen aan loopt. Dat betekent dat het aantal microprocessors niet meer over steeds meer transistors beschikken. Ik dacht dat dit pas rond 2020 het geval zou zijn. Maar het goede nieuws is dat computers wel steeds betere prestaties kunnen leveren, ook al neemt hun kracht niet sterker toe.

Een belangrijke conclusie van de auteurs is tenslotte

As Internet innovation combines with growing information sophistication, "2.0" visions are upending entire industries. Thriving in the new age will demand more than tools and technology; success will also require evolved thinking about people and processes.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *