Mogen bloggers cadeaus aannemen?

Een tijd geleden heeft Microsoft een aantal bloggers een dure laptop met Windows Vista toegestuurd met als argument dat de bloggers Vista zelf konden testen om er vervolgens over te kunnen bloggen. De laptop mocht men na afloop houden. Deze actie heeft totveel rumoer geleid en gisteren ook de papieren versie van De Volkskrant gehaald. Mijn eerste reactie was ook: dat tast je integriteit als blogger aan.

Maar hoe ga ik er zelf mee om? Ik heb in 2005 gratis toegang gekregen tot de Online Educa in Berlijn omdat ik er op e-learning.nl en op mijn weblog verslag van zou doen. Dat scheelde mij -of eigenlijk mijn toenmalige werkgever- ook enkele honderden euro’s. Heb ik me hierdoor laten beïnvloeden? Heb ik minder kritisch geschreven? Volgens mij niet.  En als ik weer de kans krijg om gratis naar een boeiende conferentie te gaan, zal ik het waarschijnlijk niet laten. Behalve als de organisatie voorwaarden gaat stellen aan mijn berichten.

Maar wat is het verschil met Microsoft’s actie? Microsoft geeft ook niet lukraak laptops weg om bloggers te paaien. En ze hebben- voor zover ik na kan gaan- geen ‘eisen’ gesteld aan de inhoud van berichten. Is het niet vooral de aard van het bedrijf in combinatie met de actie die weerstand oproept?

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *