Kennisnet bericht dat de SP een landelijk GSM-verbod op scholen wil.
SP-Kamerlid Arda Gerkens pleit daarvoor in Het Parool, dat na een rondgang langs enkele
middelbare scholen concludeerde dat scholieren massaal porno op hun mobieltjes hebben.
Ik vraag me serieus af of dit helpt. Moet je dan ook niet Internet verbieden? Want stel
dat…
Ik zie veel meer in het voorstel van GroenLinks om er voor te zorgen dat jongeren
‘mediawijs’ worden. Investeer eens eerst in preventie.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Akkoord met Wilfred! Mediawijs maken, proberen een kritische en goede (‘gezonde’)attitude ‘aan te kweken’: komt het daar niet in de eerste plaats op aan!? Daarin moeten we alle leermiddelen investeren! Hoe kunnen we die mobiele (r)evolutie nu op school verbieden? Mobieltjes mogen bij ons gewoon niet aan op school. Is dat al niet oké?
Een anekdote in de rand. Toen ik mijn kerstexamen Nederlands 2006-2007 in een impulsreactie op het lopende kennis- en vaardighedendebat (Vlaanderen onder impuls van Marc Hullebus) een halve dag voor het examen voorpubliceerde op de blog van Ronald Soetaert over de Cultuur van het lezen (www.taalunieversum.org)en we dat ‘verzet’ nadien nog eens in de klas wilden bekijken op het internet,lukte dat niet: het examen Nederlands bleef onzichtbaar wegens een gewraakte tag. Hoezo? Het woord ‘breezersletje’ uit van Dale kwam als nieuw woord in het examen voor … Oké, de school doet al haar uiterste best om de jongeren ‘een goede opvoeding te geven’, biedt hen al ruime bescherming voor de vele gevaren van de buitenwereld, hoe breed en onoverziebaar die ook geworden is, maar het SP-verbod doet me denken aan de gewraakte boeken die we een halve eeuw geleden niet mochten lezen op school: Hugo Claus niet e.a. Uit gedichten van Bredero, herinner ik me, waren strofen geschrapt als deze waarin ‘Mieuwes en Trijntje met malkander in het hooy … met sulck geflikflooy – mij docht, het was so mooy’, aldus Bredero. Ook mochten we van school niet naar de tentoonstelling over de animatiefilms van Oscarwinnares Nicole Van Goethem in Antwerpen. Verboden wegens schunnig!Verschillende van haar prenten sieren nu de wanden van auditoria in de Universiteit Antwerpen.
Dit is nog een vraag bij mijn eerdere reactie … , het SP-voorstel overdenkend én de eeuwige vraag over wat kan en niet kan en mag gehoord, gezien worden door jongeren (neem de middelbareschoolleeftijd). Hoe zouden we ze willen kunnen ‘afschermen’ van wat men de gepornificeerde samenleving is gaan noemen, die wij volwassenen mee ‘vorm en inhoud geven’? Zelfs de ‘kwaliteitsmedia’ krijgen van alle kanten kritiek op hun ’toegevingen’ in die ‘minder behoorlijke’ richting.
Ach, die kritiek op nieuwe tendensen gegenereerd door nieuwe technologieën is deels volkomen terecht. Waakzaamheid om kinderen en jongeren in een ‘veilige’ omgeving te laten opgroeien, is te allen tijde geboden, en in die context valt het SP-voorstel te kaderen. Maar is angst geen slechte raadgever en een bot verbod geen gemakkelijkheidsoplossing? (Ja, clichés, maar …)Zouden we niet beter ‘het nieuwe’ culturaliseren? Daarmee bedoel ik: binnenhalen op school in didactieken die er zowel de weldaden als de gevaren van laten zien en kritisch overdenken om tot een nuchter en behoorlijk besluit te komen. De jongeren – ik spreek over de groep die ik het beste ken: 15-18 jaar – zijn heus zo dom niet. Ze weten in welke tijd ze leven, ze kennen de mediawereld met zijn tricks en trucs misschien beter dan wij, ouderen.