Online coaches gezocht

Urway.nl is een prachtig initiatief dat dropouts weer aan het leren wil krijgen. Er is sprake van gepersonaliseerd leren binnen een online community.


Er is geen verplicht curriculum, maar er wordt wel een portfolio opgebouwd en er wordt gewerkt aan de hand van een individueel leerplan. Naast de individuele begeleiding door de coach nemen de jongeren deel aan een online community, waar ze met elkaar en online begeleiders (leerzame) activiteiten ondernemen, rond thema’s die hen bezighouden: van films maken tot soaps schrijven, van games of websites bouwen tot babyverzorging.

Urway.nl is nu op zoek naar coaches die deze dropouts willen en kunnen begeleiden. Het lijkt me zelf prachtig om te doen. Je moet er echter wel tijd voor vrij kunnen maken. En dat gaat mij niet lukken. Jou wel?

Verleden week kreeg ik al een mail van Marja Verstelle over het initiatief. De initiatiefnemers wilden eerst via-via coaches werven. Nog niet via weblogs. Maar nu Kennisnet er over schrijft, houdt mij niets meer tegen ;-). Want dit fraaie initiatief moet natuurlijk slagen!

Bij Kennisnet vind je meer informatie. Urway.nl heeft zelf nog geen website.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

5 reacties

  1. Inderdaad: een prima initiatief!
    Dus: ik meteen naar kennisnet om erover te lezen. Goede ideeën… totdat ik lees wie ze als coaches zoeken:
    “mensen die wèl een didactische opleiding hebben maar niet (meer) werkzaam zijn als leraar”.
    Tenzij ik dit verkeerd lees, wordt hiermee gezegd: “mocht je (oud)leraar zijn, dan ben je absoluut ongeschikt om dit werk als coach te doen”.
    Ik vind het hoogst simplistisch om zo even in één klap een hele beroepsgroep uit te sluiten. Deze manier van generaliseren en discrimineren geeft mij weinig vertrouwen in de opstellers van dit plan…

  2. @ Frank: volgens mij is dat niet de bedoeling. Wat ik er van weet is dat ze mensen zoeken die parttime (of niet meer) werken omdat het coachen -blijkt uit ervaring- veel tijd kost. Dus ook oud-docenten en docenten die bijvoorbeeld een halve baan hebben. Maar ik zou als ik jou was maar contact opnemen met de initiatiefnemers.

  3. Als docent van een vavo-school (een beetje het doucheputje van het regulier onderwijs, zowel wat betreft leerlingen als de financiering van het onderwijs) weet ik niet zo goed wat ik ervan moet vinden. Het is zonder meer een waardig streven. En als dit initiatief slaagt en het brengt meer drop-outs in de schoolbanken dan geldt het voor potentiële leerlingen van het vavo dat ze het maar net moeten treffen met de gemeente waarin ze wonen en dat die genoeg onderwijs heeft ‘ingekocht’ bij de bedienende vavo-school.
    Voorbeeld: elk jaar weer moet mijn school leerlingen afwijzen (!!) omdat we niet genoeg formatie hebben om extra klassen te maken bij grote vraag naar bepaalde vakken. Mocht zich een keer een groot landelijke drama afspelen op de centrale eindexamens dan kan Nederland die gezakten (en hun broeders en zusters die herhaaldelijk zijn blijven zitten en van school worden gestuurd) dan kunnen de vavo-scholen die vraag het hoofd niet bieden.
    En dat alles omdat vavo-scholen onder de WEB vallen en niet onder de WO. Misschien een aardig punt van actie voor Groen Links.
    Zo, dat ben ik kwijt … lekker.

  4. Zo’n vrijwillige persoonlijke coach: lovenswaardig, zoals (ik geef slechts één voorbeeld) veel vrijwilligerswerk in zieken-en palliatieve zorg! Zorg om mensen: als dat geen effect heeft op de verwarming van de samenleving!?
    Dat vrijwillig coachen in een leersetting: als dat geen nieuwe trend wordt of is? Zag ik even geleden bij het zappen geen tv-reportage over dergelijke altruïstische vorm van leren (of die ook online ging, weet ik niet): de coaches hadden niet speciaal een pedagogische opleiding, als ik me niet vergis. Het waren dertigers-veertigers die er zeer bewust veel (vrije) tijd voor namen om zich ook buiten hun job ‘extra nuttig’ te maken voor één ander in het bijzonder en de samenleving in het algemeen.

  5. Dropouts zoeken aansluiting bij Urway.nl

    Het Nederlandse onderwijs kent enkele grote problemen. Het ontbreekt leerlingen aan basisvaardigheden, prestaties zijn ondermaats en misschien nog erger: heel veel jongeren verlaten het onderwijs vroegtijdig. Deze zogenaamde dropouts zijn niet alleen e…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *