Richtlijnen voor de implementatie van een Community of Practice

Via Graham Attwell kom ik terecht bij een wiki met als titel  Implementation guidelines for Communities Of Practice within the hospitality sector. De wiki met de richtlijnen is ontwikkeld in het kader van het Work and Learn Together project. Graham heeft gelijk: de richtlijnen zijn algemeen van aard en hebben niet alleen betrekking op de tourismebranche. Veel zal je bekent voorkomen, als je de literatuur rond CoPs volgt. Maar de samenstellers zetten de richtlijnen wel aardig op een rijtje. Eén richtlijn wil ik hier apart vermelden:

Do not act as a teacher

Volgens mij inderdaad een belangrijke valkuil bij CoPs. De moderator die de traditionele docent (expert die uitlegt) gaat ‘uithangen’, en de leden van de CoP die dit van hem/haar verwachten. Ik heb overigens een suggestie voor de samenstellers: kies een andere titel! Want staat het implementeren van een CoP niet haaks op het concept van een CoP? Zou het niet beter zijn:

Guidelines for the development and maintenance of a community of practice.

In ‘mijn vorige leven’ was ik overigens nauw bij dit WLT-project betrokken, maar in mijn huidige baan heb ik het uit het oog verloren.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *