Bacn en mobile learning

Je kent het verschijnsel, maar je weet niet dat er een naam voor is. Dat had ik zo juist met het begrip Bacn’. Het gaat hierbij om e-mailberichten die je op zich wel wilt ontvangen, alleen niet nu. Denk daarbij aan berichten dat deze og gene een nieuwe krabbel op Hyves voor je heeft achtergelaten. Of een elektronische nieuwsbrief van een organisatie. Bacn is een typisch kenmerk van ‘push technologie’, als je het mij vraagt.

Volgens Leonard Low kent mobile learning ook het risico van ‘Bacn‘, vooral als je gebruik maakt van mobiele telefoons. Bijvoorbeeld als je als organisatie een mededeling sms-t, terwijl de leerling  met vrienden in de kroeg zit. Of als lerenden genieten van een zonnige zaterdagmiddag en de opleiding een opdracht ‘pusht’. Low schrijft:


Quite possibly, mobile learning is, indeed, stuff students want… but is it stuff they want right now? M-learning enables us to provide students with convenience, portability, ubiquity, flexibility and contextualisation… but if we’re delivering it via students’ personal mobile phones, we also need to be courteous guests in their personal space, lest content be considered bacn!

Ik ben het daar op zich mee eens. Idealiter zou het zo moeten zijn dat lerenden een elektronische leeromgeving bijvoorbeeld uit zichzelf gaan raadplegen (‘pull’). Omdat men gemotiveerd is om te leren. De praktijk is echter meer complex en weerbarstig. De meeste lerenden hebben ‘push’ nodig. Maar het is de verantwoordelijkheid  van de docent/begeleider om terughoudend te zijn met het ‘gepush’.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Hoi Wilfred,
    Ben het eens met je conclusie. Het is belangrijk de lerenden te blijven prikkelen. Ik merk bijvoorbeeld dat lerenden graag gebruik maken van RSS om op de hoogte te blijven van bepaalde informatiebronnen in een leeromgeving (bv. verzameling van interessante links).
    Ook denk ik dat, indien de inhoud goed is en de lerende zich zelf hiervoor aanmeldt, het geen probleem is om beperkte berichten te pushen. Leren, werken, leven, het gaat toch in elkaar over? En we smsen, chatten en mailen toch ook in prive tijd?
    Groeten,
    Marcel

  2. @ Marcel: Ja, leven, werken en leren lopen in elkaar over. Maar soms wil je gewoon ff niet lastig gevallen worden met privézaken of juist met leren en werken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *