Top 100 tools voor het leren

De afgelopen tijd heeft Jane Hart veel tijd besteed aan het samenstellen van een top 100 van tools voor het leren. Ik heb er al eerder over geschreven. Inmiddels is een samenvatting van de top 100 verkrijgbaar, gebaseerd op 109 reacties van ‘learning professionals‘, waaronder Stephen Downes, George Siemens, Teemu Arina, Jay Cross en …juist ja.


Jane’s samenvatting bestaat uit drie delen. Het eerste deel bestaat uit een overzicht van tools die het meest zijn genoemd. Firefox staat op de eerste plaats, met op afstand de social bookmark tool Del.icio.us, Skype, Google Search en Powerpoint. Opvallend: BlackBoard wordt slechts twee keer genoemd, evenals SecondLife.


In deel twee heeft Jane Hart de tools in twee categorieën onderverdeeld:


1. Personal Tools: tools to access and view content as well as communicate with others
(for your own personal learning/working) (deze tools heb ik met name genoemd)

2. Producer Tools: tools to develop and deliver content and other learning solutions (for
yourself and others)


Per tool doet Jane een aanbeveling op basis van de top 100 en geeft zij suggesties voor alternatieven. Als RSS reader beveelt zij bijvoorbeeld Google Reader aan, terwijl Bloglines, Feedraider (? moet dat niet de door mij genoemde Feedreader zijn?) en NetNewsWire aan. In dit onderdeel ben ik het overigens niet altijd eens met de categorieën waarin de tools zijn ondergebracht (Twitter en Facebook zijn toch echt niet met elkaar te vergelijken). Ook vind ik het twijfelachtig of je een tool die twee keer is genoemd (Feedraider) een alternatief kunt noemen voor een applicatie die veel vaker is genoemd.


Deel drie, tenslotte, bevat een korte omschrijving van de verschillende tools.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *