Geweld voorkomen door Internet af te sluiten (zucht)

Afsluiten van MSN en Hyves helpt geweld te voorkomen. Dat schrijft tenminste de ‘Veilig’-pagina van Kennisnet. Kennisnet haalt politievrouw Annelies Oudejans aan. Zij stelt in het politievakblad Blauw dat fysiek geweld op scholen vaak voortkomt uit digitaal pesten. Zij heeft op het Amsterdamse Marcanti College ervaren dat nu internetgebruik vanuit deze school niet meer mogelijk is, digitaal pesten en het hieraan gerelateerde geweld niet meer voorkomt.

Dat wil ik best geloven. Net zo goed als het sluiten van kroegen, aan uitgaan gerelateerd geweld helpt voorkomen. (diepe, diepe, zucht)

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

5 reacties

  1. heel bijzonder… mi is het afsluiten niet de oplossing voor dit probleem. Onze huidige samenleving kent tegenwoordig diverse online omgangsvormen…waarom erkkennen scholen dit niet en leren we leerlingen hiermee omgaan net zoals we met “gewoon” pesten doen? Ik stel anders voor dat iedereen gewoon thuis blijft zitten en online de lessen volgt, kan er ook geen fysiek geweld meer plaats vinden (en nu een diepe zucht…)

  2. Beste Wilfried,
    Stichting Kennisnet Ict op school behartigt de belangen van het onderwijs op Ict-gebied. We faciliteren en ondersteunen scholen die willen vernieuwen met Ict.
    De op onze website getoonde informatie waarnaar je verwijst is niet zonder meer de mening van Kennisnet Ict op school.
    Er zijn vele oplossingen om geweld te voorkomen. Sommige scholen hebben de visie dat afschermen van content niet werkt maar dat het ‘meekijken over de schouder’ door leerkracht en ouder/verzorger en erover praten de beste oplossing is.
    Andere scholen willen juist graag zoveel mogelijk zaken (zoals MSN, Hyves, en andere content) afschermen en zijn ervan overtuigd dat dat in hun situatie het beste is.
    We proberen de scholen daarin te helpen door voorlichtingsavonden op scholen te organiseren waarin we ouders en leerkrachten informeren over veilig internet, maar ook door op onze site informatie te bieden over bijvoorbeeld contentfiltering.
    Op die manier hopen we elke school op maat te bedienen. Het is aan de scholen en ouders/verzorgers zelf om (evt. m.b.v. onze hulp en informatie op bijv. http://www.veilig.kennisnet.nl) de voor hun beste oplossing te kiezen.
    Met vriendelijke groet,
    Richard de Jong
    Stichting Kennisnet Ict op school

  3. @ Richard: jullie pagina is inderdaad meer een generator. Al kan ik me niet voorstellen dat jullie berichten plaatsen waar je het helemaal niet mee eens bent. Jullie proberen hierin ‘neutraal’ te zijn. Kan ik me voorstellen, vanuit jullie positie. Ik ben dat inderdaad niet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *