Een voor mij heel herkenbare bijdrage van Donald Clark: Are we outsourcing our memory?. Clark schrijft dat zijn weblogs uitbreidingen zijn van zijn geheugen. Heel veel zaken onthoudt Clark niet meer, maar zoekt hij in zijn weblogs op. Hij spreekt van de "power of retrieval".
Dat heb ik ook. Ik gebruik mijn weblog archief ook heel vaak om informatie in op te zoeken. Ik kom zelfs af en toe in de situatie dat anderen refereren aan iets wat ik zelf heb geschreven, terwijl ik mij dat zelf op dat moment niet meer kan herinneren. In zo’n situatie groeit de behoefte aan mobiele en draadloze technologie, want wat mij betreft zijn er duidelijk grenzen aan die "power of retrieval". Ik heb vaak toegang tot mijn ‘geoutsourced’ geheugen, maar niet altijd.
Clark roemt ook de leereffecten, die ik ook al vaker heb gememoreerd:
When writing or saving stuff becomes habitual, you find, years later, that you have an invaluable trace of personal thoughts and reflections. It’s also a powerful method of learning, as it makes you enjoy learning, focus your thoughts and engage in debate with others. I’ve loved receiving comments on my blog and engaging with people, many whom I have never met. Rather than locking up your thoughts, and inevitably forgetting most of them, you can get it down and it’s out there. I have also benefited from these outpourings and memory archives of others I admire – Clive Shepherd, Jay Cross, Seb Schmoller, David Wilson and many others. Their memories seem accessible to me.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Zonder iets af te willen doen van de opgesomde voordelen van het bloggen, vind ik het een beetje overdreven om een bijna exclusieve koppeling te leggen tussen een weblog en het outsourcen van je geheugen. Outsourcen of gebruik maken van een uitbreiding van je geheugen geldt natuurlijk voor elk boodschappenbriefje, spiekbriefje, aantekenschrift, verjaardagskalender of logboek. Een weblog is één van de vormen, die (net als andere digitale logboeken) voordelen heeft ten aanzien van andere niet-digitale vormen zoals een groot geheugen en doorzoekbaarheid. Er zijn ook nadelen. Zoals je al zegt: afhankelijkheid van een internetverbinding.
Outsourcen van je brain is ook één van de beginselen van GTD: Getting Thins Done.
Mits je een betrouwbaar capturing systeem hebt om alles te noteren dat je niet wilt onthouden of anders tot stress leiden.
Het zijn dan overigens wel “micro” aandachtspuntjes: todo, weetjes ter referentie etc.
Ook ik merk dat ik me eigen blog gebruik om verslagen terug te zoeken of iets waar ik in het verleden mee bezig ben geweest.
Gebruik daar nu ook mijn lifestream voor:
wwww.blogisch.nl
jawel: 4 w’s wie, wat , waar , wanneer
@ Jef en Joel: ik vind in dit kader één van de grote voordelen van weblogs het verdiepende karakter. Dat gaat verder dan boodschappenbriefjes en to do lijstjes.