Asperger-patiënten leren in virtuele werelden

Het artikel "Virtual Worlds Turn Therapeutic for Autistic Disorders" beschrijft een opvallende toepassing van de virtuele
wereld Second Life: patiënten met het Asperger-syndroom (een milde vorm van autisme) leren in een veilige omgeving omgaan met situaties die een beroep doen op sociale vaardigheden.

Therapeuten kunnen de mate van complexiteit beïnvloeden, voorkomen dat de patiënt te maken krijgt met te veel prikkels, motiveren en feedback geven.
Het is in feite een toepassing die veel elementen van een game heeft, zonder dat er een (dure) game ontwikkeld is.
De eerste ervaringen zijn positief, schrijft het artikel.

Via De CETIS blog

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

5 reacties

  1. Dit zijn berichten die in mijn straatje passen.
    Ik weet niet of je asperger mild kan noemen, want het hebben is heftig genoeg. En ook super lastig, want je hebt een sociale handicap maar mensen zien het niet. En begrijpen de persoon er niet goed door waardoor het snel in een sociaal isolement geplaatst kan worden.
    Iemand met autisme zie je beter en dan hebben mensen sneller begrip ergens voor.

  2. Beste Wilfred,
    Wat ze ook in het artikel schrijven. Mensen met asperger zijn geen patienten, ze hebben namelijk geen ziekte.

  3. @Wilfred. Mensen met het syndroom van Down noem je geen mongolen. Mensen met een verstandelijke beperking noem je niet idioot, debiel of achterlijk. Dat hoef je niet uit te leggen dat snap je meteen. Mensen met het syndroom van asperger, of mensen met asperger, (dan heb je gelijk een alternatief) zijn niet ziek maar hebben een beperking. Het verschil ligt net zo gevoelig als bij ‘mongolen’ of ‘debielen’.
    Dat beperkingen nog vaak worden aangeduid met begrippen afkomstig uit het medische model heeft veel te maken met het feit dat mensen uit medische domeinen zich ermee bezig houden en hardnekkig zoeken naar medische oplossingen.
    Mensen met een beperking kunnen niet beter worden maar kunnen zich uitstekend redden met goede hulpmiddelen en willen vooral als medemens voor vol worden aangezien. Second Life zou op het gebied van leren inderdaad een interessant hulpmiddel kunnen zijn.
    Met vriendelijke groet,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *