NING als leeromgeving


Foto’s in NING
Originally uploaded by TonZ.

Ik heb met veel plezier Ervaringen met groepswerk in NING van Ton Zijlstra gelezen. Ton is de tweede Nederlandse docent die ik ‘ken’, die de social networking site NING gebruikt voor het onderwijs. Ton vergelijkt NING in dit artikel aan de hand van een metafoor met Surfgroepen. NING is meer een marktplaats, een ontmoetingsplek, Surfgroepen zijn meer te vergelijken met een magazijn (materiaal delen).
Hij beschrijft heel helder hoe complex leren binnen NING kan zijn. Zijlstra zelf werkt veel online samen, zijn andere projectleden moesten daar schijnbaar nog sterk aan wennen. Men werkt namelijk vaak via de magazijnmetafoor. Verder stelt hij


Eigenlijk zou je dus beide metaforen, die van de markt, en die van het magazijn, ter beschikking willen hebben, als verschillende navigatievormen in de groepssite.


Een beetje best of both worlds, dus. Met de integratie van ‘magazijn’-applicaties in NING (à la Facebook, maar dan meer overzichtelijk) kom je dan volgens mij al een heel eind.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. Binnen het Vechtdal College hebben we Ning op twee manieren ingezet binnen het kader van Internationalisering:
    1. Voor de docenten van 13 landen die samenwerken aan de voorbereiding van een nieuw Comenius project.
    2. Voor de leerlingen van 3 havo/vwo die samenwerken met leerlingen uit andere landen in een project.
    Ik acht Ning bij uitstek geschikt voor dit soort projecten. Het uitwisselen van documenten (magazijnfunctie) is helaas lastig in Ning.

  2. Dag Wilfred, dank voor je woorden.
    Al ben ik dan zelf geen docent, maar een adviseur met een warm hart voor leren. Er was wel een docent in de projectgroep die NING vervolgens met een aantal studenten heeft ingezet. Die studenten zaten geografisch zeer verspreid (wereldwijd) met af en toe dagen terug in Rotterdam. Daar waren de resultaten ook gemengd. Voorzover ik kan beoordelen vooral door te weinig aandacht aan het leren omgaan met het platform en elkaar. Dat zijn hobbels die veel meer energie vergen dan we telkens geneigd zijn te denken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *