Bloggen met lerenden: tips

Waar moet je aan denken als je met lerenden gaat bloggen? Over deze vraag gaat in feite de bijdrage Tips On Blogging With Students van Sue Waters. Voorbeelden van tips zijn:

  • Begin eerst met een klassikale blog, en laat lerenden daarna met persoonlijke blogs werken.
  • Laat blogbijdragen eerst door een administrator checken, voordat deze gepubliceerd worden.
  • Informeer ouders over het gebruik van weblogs, en laat hen bepalen wat het niveau van privacy etc. moet zijn.
  • Zet weblogs betekenisvol in (mijn interpretatie van één passage).

Ik moet eerlijk bekennen dat een aantal tips m.i. ingaan tegen het karakter van blogs, zoals het laten publiceren van blog posts door een moderator (de tip heeft geen betrekking op commentaren). Als ik die tips zou opvolgen, zou ik liever geen weblogs willen gebruiken. Verder zijn sommige tips niet relevant voor bloggen met lerenden, die een grote mate van zelfverantwoordelijkheid bezitten (bijvoorbeeld tips over privacy).

Weblogs worden vaak -ook door een aantal ’tipgevers’- gepositioneerd als een medium om het onderwijs meer student-gecentreerd te maken. Menige tip is echter wat mij betreft vooral gericht op het beheersen van processen. Moet je dan wel weblogs gebruiken, als je dat zo belangrijk vindt. Zijn weblogs niet vooral geschikt voor meer informele vormen van leren, voor ’toevallig’ leren (serendipic learning)? Let wel: je hoeft blogs niet in te zetten.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. Hoi Wilfred,
    Je slaat de spijker op zijn kop volgens mij. We dreigen weer iets in te zetten wat een succes is bij een relatief kleine groep bloggers juist door het informele karakter. Maar omdat we het binnen de context van een school of bedrijf inzetten willen we het beheersbaar maken. Dit formaliseren kan tegen de natuur van het fenomeen bloggen indruisen.
    Respecteer het karakter of zet het niet in bij het leerproces.

  2. Let op: In Amerika noemen ze alles “students”. Denk je niet dat het hier vooral gaat om basisschoolleerlingen (of zo je wilt: K12)?
    Ik zou in het MBO tenminste niet zo snel ouders op de hoogte stellen als ik van plan zou zijn met m’n deelnemers een weblog te starten.
    Als je weet dat de tips voor die doelgroep geschreven zijn kijk je er wellicht anders tegenaan…

  3. @Willem K: precies. Daar doel ik ook op als ik schrijf: “Verder zijn sommige tips niet relevant voor bloggen met lerenden, die een grote mate van zelfverantwoordelijkheid bezitten (bijvoorbeeld tips over privacy).”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *