Google Apps een volwaardig alternatief?

Eén van de belangrijke technologische ontwikkelingen in relatie tot leren, is mijns inziens Google Apps: via je browser werk je aan tekstdocumenten, spreadsheets of presentaties. Vervolgens sla je deze ook online op (dus niet meer op je PC). En dat kun je ook samen met anderen doen. Erg handig, en bovendien gratis (Google beschikt natuurlijk wel over jouw gegevens). Steeds meer onderwijsinstellingen lijken zich daarom te oriënteren op Google Apps als alternatief voor Microsoft software.

Dat Google Apps nog sterk in ontwikkeling is, illustreert een discussie op ReadWriteWeb.com (gevonden dankzij Robert Scoble). Een zekere Karim hekelt onder andere de beperkte functionaliteit van Google Apps.

Ongetwijfeld zal Google Apps zich door ontwikkelen. Maar op dit moment lijkt het me inderdaad te vroeg om deze toepassingen organisatiebreed in te voeren, in plaats van de bestaande kantoorsoftware. We moeten er sowieso voor waken niet weer afhankelijk te worden van een ICT-multinational.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Je hoort inderdaad veel over Google Apps. Het lijkt allemaal ideaal, maar ik heb daar voor mezelf wel een paar vragen bij:
    – als je internetverbinding niet functioneert, kun je dus niet verder werken?
    – van wie zijn de documenten? en hoe weet ik zeker dat een of andere systeembeheerder er niet in gaat zitten neuzen?
    – zijn er ook nog andere alternatieven voor online officepakketten? en welke zijn dat?
    – wat is er mis met Office van Microsoft of OpenOffice? dus waarom moeten we ons orienteren op Google Apps?
    Dat zijn zomaar een paar vragen die bij me opkomen als ik berichten lees over Google Apps.

  2. @rboers: volgens mij is Adobe bezig met een webbased toepassing die je ook offline kunt gebruiken. Verder ken ik Writely als alternatieve online tekstverwerker. Er zullen ongetwijfeld meer alternatieven zijn. Een nadeel van desktop kantoorapplicaties is dat je moeilijker samen met anderen aan documenten kunt werken. En Microsoft heeft al nadeel dat deze aanbieder niet aan open standaarden voldoet. Verder is het natuurlijk een monopolist. Google schijnt verder wel zorgvuldig met eigenaarschap om te gaan, heb ik me laten vertellen. Een voordeel van online applicaties is ook de eenvoud van beheer(en dus de kosten van het beheer).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *