Wiki als kroonjuweel van samenwerking

Je vindt op internet héél veel introducerende artikelen over wiki's. Wikis: The Crown Jewels of Collaboration is daar een voorbeeld van. Deze bijdrage bevat wel enkele argumenten vóór het gebruik van wiki's, die je niet zo vaak tegen komt:

  • Wiki's maken samenwerkingsprocessen expliciet en transparant. Individuele medewerkers krijgen daardoor een beter beeld van hun bijdrage aan het grotere geheel. De samenstellers spreken van 'democratisering van informatie'.
  • Wiki's leveren een positieve bijdrage aan de productiviteit van een organisatie. Als je via een wiki aan documenten werkt (in plaats van via e-mail), dan spaart je dat veel tijd.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. Dat was nu juist hét argument waarom ik met een wiki wilde werken voor zakelijk (gedocumenteerd) schrijven en andere componenten van mijn vak Nederlands in de 3e graad van het secundair (bovenbouw VO): om het werk- en leerproces van elke medewerker ‘expliciet en transparant’ te maken. Om het schrijfproces open te leggen en progressie via feedback door het herschrijfwerk te ‘visualiseren’. Ook om de evaluatie zichtbaar en effectief te maken (peerevaluatie, lerarenevaluatie (en ev. van andere experten). En natuurlijk om de samenwerking te vergemakkelijken …
    Jammer toch dat ik geen klassen meer heb om mijn experiment(en)uit te werken en voort te zetten. De ‘start’ heeft ook veel tijd gevraagd en verliep erg moeizaam wegens (ik zal maar samenvatten)tal van(infra)structurele problemen. Toch geloof ik zeer sterk in deze manier van werken!

  2. Dat zijn twee bijzonder overtuigende argumenten. Juist de doorzichtigheid van wiki’s spreekt me wel aan.
    Alleen heb ik er zelf ook wel moeite mee omdat ik nu eenmaal en gewend ben met word te werken en het delen van ‘voorlopige stukken informatie’ behoorlijk confronterend is. Want work in progress is een kwetsbaar kindje…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *