Edupunk

Ik ben het begrip nu zó vaak tegen gekomen, dat ik er wel aandacht aan moet besteden: Edupunk. David Warlick omschrijft deze term als volgt:

It seems to be a rejection of recent moves, among corporate contributors to the education community, to insert aspects of Web 2.0 applications into their products.

Het gaat dus om een stroming van -volgens mij- voornamelijk edubloggers die zich verzetten tegen het fenomeen dat bedrijven zoals BlackBoard tools als wiki's, social bookmarking tools of weblogs integreren in hun 'traditionele' (t)e-learningproducten. Want Learning 2.0 kun je niet 'inkopen', zoals Warlick schrijft.

Learning 2.0 impliceert een andere visie op leren en onderwijzen die verder gaat dan bijvoorbeeld het gebruik van weblogs binnen een onderwijssetting die gecontrolleerd wordt door een docent. En zo'n visie moet je ontwikkelen in een leerproces, stelt David Warlick m.i. terecht.

En toch heb ik hier een dubbel gevoel bij. Ik ben pleitbezorger van het gebruik van social software ten behoeve van het leren, omdat deze applicaties leerarrangementen mogelijk maken waarbij de lerende meer controle heeft over het eigen leren. En als 'traditionele' (t)e-learningbedrijven social software alleen maar integreren om 'modern' te lijken (zonder dat hun elektronische leeromgeving meer open wordt, en meer 'eigendom van de gebruiker), dan verzet ik me daar tegen (ik weet trouwens niet òf dat momenteel het geval is).

Maar tegelijkertijd ben ik bang dat een 'beweging' als Edupunk niet meer dan een niche zal blijken te zijn: een naar binnengekeerd clubje 'preciezen', overtuigd van het eigen gelijk maar zonder veel invloed.

Dan ben ik liever wat rekkelijker. En hoop ik dat scholen, opleidingsinstituten en bedrijven (ook (t)e-learningbedrijven) door social software te gebruiken, evolueren naar meer Learning 2.0. Of ben ik nu een Learning 2.0 revisionist?

Lees ook: The Glass Bees, waar het begrip Edupunk voor het eerst is beschreven. Stephen Downes heeft een aantal weblogbijdragen over Edupunk op een rijtje gezet.

Nota bene: met de muziekstroming 'punk' heb ik ook nooit veel 'op' gehad. Hoewel ik Iggy Pop's 'Lust for life' altijd goed heb gevonden, en ik als puber met de carnaval één keer verkleed ben geweest als 'punker'. En daar staan gelukkig geen foto's van op Flickr. 😉

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *