Het zal niet-ingewijden wellicht verbazen. Maar de horecabranche behoort binnen het mbo al vele jaren tot de voorlopers als het om (t)e-learning. Via collega Leo Geurts werd ik gewezen op Passie voor Horeca waar onder meer filmmateriaal te vinden is. Het opvallende hierbij is dat de filmpjes geplaatst zijn op FoodTube, een YouTube voor de horeca. Je vindt op FoodTube allerlei filmpjes waarin onder andere beroepshandelingen worden voorgedaan (zoals het snipperen van een ui of het ontvellen van tomaten).
Je hoeft dergelijke handelingen als onderwijsgevende niet meer voor te doen. Deelnemers kunnen die zelfstandig bestuderen, en net zo vaak als dat nodig is. De onderwijsgevende kan zich dan richten op het geven van feedback, of het op een andere manier uitleggen van de beroepshandeling (voor zover dat mogelijk en nodig is).
En net als op YouTube kun je de filmpjes ook beoordelen.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geweldig initiatief! Er moet veel meer worden gedaan met video in het onderwijs. Studenten/leerlingen kunnen het blijven herhalen en de instructie is meestal heel compact. Als oud geluidsman en editor ben ik niet altijd even enthousiast over de technische kwaliteit van de filmpjes. Met een beetje meer vaardigheden (zonder extra kosten) is er nog een flinke slag te maken.
Geachte heer Rubens,
Leuk dat u hier in uw bericht aandacht aan besteed heeft! Ik ben een van de productmanagers van Passie voor Horeca. Wellicht leuk om te weten is dat vanaf 1 augustus de contentcatalogus beschikbaar is voor het horecaonderwijs. De filmpjes op Foodtube zijn een kleine selectie uit de meer dan 100 instructiefilmpjes die in de contentcatalogus te vinden zijn.