De camping als leeromgeving?

Ik heb net een column op e-learning.nl gepubliceerd. Maar ik wil 'm natuurlijk ook op mijn blog plaatsen:

De laptop gaat steeds vaker mee op vakantie, kopte Webwereld onlangs. Dat moet een niet-religieuze e-learning evangelist als mij vast aanspreken, zult u denken. Voor de tent een leerobject bestuderen, terwijl de kinderen in het zwembad liggen. Of op het balkon van je hotel RSS-feeds lezen, bronnen social bookmarken en bloggen. Mooi niet. Mij niet gezien. Ik zal drie voorbeelden geven waarom vakanties en e-learning niet samen gaan.

Stel je gaat naar een camping in Zuid-Frankrijk. 's Nachts ben je druk met geultjes graven. 's Morgens sta je uren in de rij bij de boulangerie voor een stokbrood. 's Middags onder de douche vraag je je alleen maar af van wie en van van welk lichaamsdeel, de haren tussen je tenen eigenlijk zijn. En 's avonds word je afgeleid door de geluiden uit de tent van die zwoele zweedse schone, waardoor je alleen maar denkt: waarom zij wel, en wij niet? Met andere woorden: door al dat gedoe kom je niet aan e-learning toe.

Het hotel dan? Ook niet. Ik durf namelijk te wedden dat je komende zomer in hotels veel zelfvoldane Duitsers tegen zult komen. Hun Manschaft heeft namelijk wèl weer…enfin. Menig bierdrinkende Beier draagt dan een hele foute bermuda met een te klein Hawaiaans hemd. Daardoor vraag je je de hele dag alleen maar af: kennen ze de Zeeman ook in München? (Antwoord: ja, aber dann viel grösser.) En daardoor kun je je natuurlijk niet concentreren op leren. 

Zelf ga ik altijd naar een appartement op een rustig Grieks eiland. Wat let me -behalve de vraag of draadloos internet aanwezig is- om mijn laptop mee te nemen? Welnu: mijn voor de rest lieve vriendin heeft gedreigd mijn laptop in zee te gooien, als ik 'm mee neem. En geloof me: daar is ze toe in staat. Zo blijkt maar weer dat je naaste omgeving je in de gelegenheid moet stellen om aan e-learning te doen. Is dat niet het geval, dan kun je e-learning vergeten. Vooral op vakantie.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. wat een goede en vooral beeldende argumenten om alles thuis te laten, ikzelf heb meestal geen ruimte en op een camping met een tent zonder stroom maak je je alleen zorgen wanneer je weer moet gaan laden in de douches. Hebben die Duitsers ook witte sportsokken en sandalen aan, dat maakt mijn nachtmerrie conpleet

  2. Maar Wilfred, ook zonder e-learning is de camping een grandioze leeromgeving.
    Al jaren nemen mensen die leven in luxe, een paar weken in het jaar afscheid van hun individualistische huiselijke omgeving om zichzelf helemaal over te geven aan de sociaal constructivistische omgeving van een camping.
    Op deze camping met gelijkgestemde mensen die zich allemaal voor dezelfde periode hebben ingeschreven vinden op verschillende speciaal ingerichte plaatsen enorm veel interactie tussen mensen plaats. (neem alleen al de gesprekken bij het wachten op de douche, bij het lokale campingwinkeltje e.d.).
    Ook word er massaal feedback op elkaar geleverd. (Als men ’s avonds te laat nog te veel lawaai maakt b.v.).
    Daarnaast word op een camping vel gebruik gemaakt van intrinsieke motivatie bij het leerproces. (wanneer word je nu meer gemotiveerd om een nieuwe taal te leren spreken, dan wanneer je een vakantielief hebt die deze taal spreekt).
    En heb jij ooit iemand meer op zijn leerproces zien reflecteren, dan na een kampeervakantie. De ervaringen, leermomenten en verbeter punten worden nadien nog regelmatig besproken tijdens peer assesments in de kroeg of op feestjes.
    Oh ja en dan heb ik het nog niet eens over het mooie portfolio dat in de vorm van een fotoboek en tegenwoordige weblog door veel mensen trouw wordt bijgehouden.
    Volgens mij is de camping een leeromgeving waar veel e-learning en onderwijsontwikkelaars jaloers op kunnen zijn!

  3. Als het niet OP de camping kan, dan misschien ter voorbereiding op zo’n vakantie, bijv. met een Wiki? Zie: http://www.youtube.com/watch?v=-dnL00TdmLY
    Enne.Wilfried… ga jij niet een heeeeeel klein beetje richting verslaving en moet je jouw vriendin niet enorm bedanken voor haar ‘behoeding’.
    En in aanvulling op Jeroen: toevallig belandde ik onlangs op de weblog van dat campingproject: http://waacsgoescamping.blogspot.com/
    Misschien een alternatief voor het edubloggersdiner voor de surfonderwijsdagen??

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *