Cursus Digirecht voor docenten

Omtrend Advies heeft samen met Onderwijsvernieuwingscoöperatie.nl (OVC) een online cursus Digirecht ontwikkeld, zo lees ik in hun nieuwsbrief. De cursus is vrij toegankelijk. De aanleiding is dat je bij vrij beschikbare digitale leermaterialen de (auteurs)rechten goed moet regelen. Men wil voorkomen dat materiaal wordt ontwikkeld met bronnen, zonder dat aan bronvermelding wordt gedaan, toestemming wordt gevraagd of een betalingsregeling is getroffen.

De cursus Digirecht bestaat uit een drie delen en een test. Aan de hand van opdrachten en cases vergroten cursisten hun kennis op dit gebied. Ik heb de cursus (die zo'n 1 tot 2 uur duurt) niet helemaal doorlopen. Maar de eerste indruk is positief. Bij het onderdeel Creative Commons is ook aandacht voor de vraag: hoe ga je om met verschillende Creative Commons licenties van materialen die je wilt gebruiken? Antwoord: toestemming vragen.

Een relevant onderwerp, en volgens mij op een goede manier aangepakt.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. En hoe zou het zitten met het materiaal die de leerlingen zelf maken? Zou het vrijer en bewuster leren omgaan met “kopiëren” van materiaal ook helpen tegen plagiaat?

  2. Mooi stukje werk. Duidelijk verhaal. Veel is ook met een beetje gezond verstand wel te begrijpen. Maar het is goed om alles even op een rij te zien staan. Mij wordt niet helemaal duidelijk voor welke doelgroep de cursus geschreven is. Het lijkt geschreven voor auteurs van deonderwijsvernieuwingscooperatie.nl. Maar soms lijken ze meer 12/13 jarige leerlingen aan te spreken. Het werkboek heb ik in ieder geval niet gebruikt. Wel heb ik geleerd dat YouTube pas vanaf 13 jaar bekeken mag worden (volgens de YouTube voorwaarden).
    Wat me opvalt is dat de cursus een “Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland” licentie heeft. Je mag de cursus dus alleen als geheel verspreiden, maar hoe doe je dat? De bron bestanden kan ik nog niet vinden. En is de deonderwijsvernieuwingscooperatie.nl zelf niet juist op zoek naar bronnen die je WEL mag aanpassen. Geschikt kan en mag maken voor eigen gebruik? Waarom dan een beperkende creative commons licentie op het eigen werk?

  3. Deze cursus wordt voorlopig alleen vrijgegeven voor gebruik en nog niet voor vrij bewerken, omdat het een nieuwe cursus is die zichzelf eerst nog verder moet bewijzen. We willen kunnen staan voor kwaliteit, maar daarvoor zal eea nog wel eerst wat grootschaliger in gebruik moeten worden genomen. In de eerste plaats zal dat het komend schooljaar gebeuren binnen de 10 VO-scholen van de onderwijsvernieuwingscoooperatie zelf. Maar ook ervaringen van anderen met het materiaal willen wij graag binnenkrijgen.
    Wanneer we de cursus met broncode nu al direct helemaal open gooien, kunnen we kansen op kwaliteitsverbetering én het aangaan van verbindingen met derden die met dit onderwerp bezig zijn, mislopen. En dat terwijl we nog zoveel van elkaar kunnen leren.
    Maar dat gezegd hebbende, ook nog even het volgende. Voor een ieder die méér wil met de cursus dan wat nu is toegestaan, neem gewoon even contact op met de OVC (onderwijsvernieuwing@wxs.nl). In overleg wordt dan bekeken wat de verdere mogelijkheden kunnen zijn.

  4. @Jeroen Gerth: dat denk ik wel ja. Bijvoorbeeld ook wanneer je wel of niet materiaal mag overnemen (niet bij scripties bijvoorbeeld).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *