Nederlandstalig boek over digitale didactiek in het VO gezocht?

Beste lezer. Ik heb jullie hulp nodig. Via e-mail kreeg ik de vraag of ik geen goed (liefst Nederlandstalig) boek over digitale didactiek ken, dat geschikt is voor leraren voortgezet onderwijs (in opleiding).

Als ik me niet vergis is ooit een boekje over digitale didactiek in het kader van de Studiehuisreeks verschenen. De uitgave “Leren (en) doceren met digitale leermiddelen in het hoger onderwijs” van Gerard Baars e.a. richt zich met name op het hoger onderwijs. Maar verder ken ik geen (Nederlandstalige) boeken over digitale didactiek.

Hebben jullie andere tips? Mailen mag ook: wilfred at wilfredrubens.com

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

6 reacties

  1. De boeken genoemd door Sofie Gielen en Maarten Cannaerts was ik ook al op het spoor gekomen. Maar niet zo direct “digitale didactiek” of “digitaal leren” of “digitaal lesgeven” of “leren met ICT” … in andere boektitels.
    Wat ik wel vind – en jullie allen ook – verspreid in tijdschriftartikels digitale didactiek in allerhande vakken in het VO: geschiedenis, wetenschappen, … en dan over allerhande toepassingen zoals webquests, het gebruik van blogs en wiki’s, ELO’s, digitale portfolio’s en dies meer, zoals we kon,den verwachten.
    Maar niks geen boek in het Nederlands – trouwens, dat van Awouters, is dat nog wel actueel genoeg? Ik lees daar ook wel algemene definities van ‘digitale didactiek’, maar of het dat is waar je naar op zoek bent, Wilfred? Hoogste tijd, besluit ik, dat jij een nieuw boek uitbrengt, in het Nederlands dan. Toch verwonderlijk, niet, dat we er geen recent vinden …? Tja, je ziet wel,als jij er al geen kende…

  2. Beste Wilfred,
    Ook van Belgische makelij en voor zover je een pdf ook als boek wilt aanmerken: “Van leerinhoud naar e-leerinhoud” van het BE-ODL (zusje van NNOAL). Ik heb over dit boek en een tweede boek (Van leren naar e-leren) al eens geblogd bij het verschijnen van de online versies (http://www.paulomoekotte.nl/blog/?p=122).

  3. Wilfred, dank voor het plaatsen!
    Het gaat dus écht om een boek voor leraren in opleiding (over welke e-competenties moet een docent beschikken?), dus niet om een boek voor lerarenopleiders. Dat maakt ‘Digitale didactiek’ van Awouters minder gecshikt, denk ik (overigens werkt de tweede link niet).
    ‘Digitaal leren’ van D’Haese hebben wij ook op de lijst staan. Inderdaad, vooral voor docenten in het HO en daarom minder geschikt. Ook de inhoud sluit overigens niet helemaal aan. Een aanrader is overigens het hoofdstuk over de cognitieve multimedia theorie!
    De boeken van BE-ODL zijn aardig, op het eerste gezicht, maar misschien iets te oppervlakkig en gedatteerd (ik kon overigens geen datum vinden)?
    Ik vrees dus inderdaad dat het nog geschreven moet worden 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *