Skype in de klas gebruiken

De bijdrage See Me, Hear Me: Skype in the Classroom laat zien hoe je Skype kunt gebruiken binnen lessituaties. De auteur beschrijft bijvoorbeeld hoe leerlingen met behulp van Skype een interview hebben gehouden met een bekroonde auteur. Daarbij is gebruik gemaakt van de chatoptie van Skype. Vier leerlingen waren verantwoordelijk voor het stellen van vragen. Andere leerlingen keken mee. De resultaten van de chat zijn bewaard en vervolgens klassikaal behandeld.


“When you read the book, you form your own opinions,” she says. “But when you talk to the author, you get to hear her opinions and understand the book better.”


De meerwaarde ten opzichte van e-mail is dat leerlingen onmiddellijk een reactie kregen.

Het artikel gaat ook in op andere toepassingsmogelijkheden voor taalonderwijs. Je kunt met behulp van Skype ook podcasts maken, en discussies over boeken houden met bijvoorbeeld een bibliothecaris.

Het artikel gaat ook kort in op de bezwaren van systeembeheerders om Skype te gebruiken. Mede om die reden is gebruik gemaakt van een beperkt aantal installaties.

In See Me, Hear Me: Skype in the Classroom ligt de focus op Skype binnen het taalonderwijs. Eerder publiceerde Willem Karssenberg over het gebruik van Skype om leerlingen te leren beroepsgericht te telefoneren. Dennis Hendriksen maakte een tijd geleden melding van een initiatief om via Skype een taal te leren. En Patrick Koning schreef recent over het gebruik van Skype binnen een opleiding voor helpdesk medewerker (onder meer binnen de proeve van bekwaamheid).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. “Het artikel gaat ook kort in op de bezwaren van systeembeheerders om Skype te gebruiken. Mede om die reden is gebruik gemaakt van een beperkt aantal installaties.”
    Jammer, zou de auteur niet weten dat je Skype ook prima kunt draaien zonder installatie, gewoon vanaf een usb stick?
    Ik heb bij het artikel een reactie achtergelaten met een link naar mijn presentatie in het Engels:
    http://www.scribd.com/doc/33343/This-call-is-being-recorded

  2. al een hele tijd probeer ik Skype (samen met audicity en pamela) aan te prijzen bij bijvoorbeeld het oefenen van reserveringsgesprekken, receptionistes en helpdesk. De mooie stick van Willem Karssenberg (via Kennisnet) daarbij aanprijzend…helaas nog steeds geen succes. Jammer dat een zo mooi gratis tooltje in het onderwijs onvoldoende benut wordt. Dank voor de tip dus maar weer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *